Detská izba plná inšpirácie - čo v nej nesmie chýbať?

29. máj'18
Detská izba plná inšpirácie - čo v nej nesmie chýbať?

Dieťatku v izbe nestačí iba posteľ či postieľka. Potrebuje množstvo podnetov na inšpiráciu a neskôr aj stôl, za ktorým si bude písať domáce úlohy. Detská izba by preto nemala byť iba praktická, ale aj inšpiratívna a najmä zariadená tak, aby sa v nej dieťatko cítilo skvele. Čo v nej nesmie chýbať?

Detská izba je miestnosťou, v ktorej dieťatko trávi čo najviac času, preto by sa tam malo cítiť príjemne. Nezáleží na tom, či má rozlohu jedného bytu alebo pripomína skôr internátnu izbu - vždy ju môžete útulne zariadiť všetkým, čo dieťatko potrebuje od prvého momentu.

Kvalitná posteľ

Alebo postieľka. Hlavne pri novorodencoch myslite na to, že prespia naozaj väčšinu dňa, preto výber postieľky nepodceňujte. Pri kúpe dbajte o to, aby bola vyrobená z kvalitne spracovaného dreva a aby rozostupy medzi jednotlivými tyčami neboli príliš veľké. V opačnom prípade sa môže stať, že dieťatko cez ne prepchá hlavičku. Aj spodná časť postieľky či postele by mala byť s mriežkami alebo tyčkami, aby sa matrac mohol ventilovať. Aj na tomto prvku si dajte záležať - bez obáv sa poraďte s pediatrom alebo s odborníkom. Ak máte doma bábätko, pouvažujte o hniezde na spanie či spacom vaku - dieťatko sa v stiesnenom priestore cíti bezpečne.

Detska izba postel

Dostatok úložného priestoru

Pri výbere nábytku do detskej izby myslite aj na budúcnosť. Dieťatko rýchlo vyrastie a obsah jeho detskej izby sa bude s každým mesiacom meniť. Pouvažujte pred nad nábytkom, ktorý sa dá jednoducho prestavať podľa potrieb dieťatka. Na trhu nájdete množstvo modulového nábytku, ktorý nestojí celý majetok. Súčasťou úložného priestoru by mali byť aj úložné boxy na hračky či sezónne oblečenie, ktoré nebude prekážať v skrini akutálnemu oblečeniu.

Detska izba ulozny prietor

Mäkký koberec, pohodlné kreslo

Pohodlie dieťatka sa môže začínať pri posteli, no určite sa tam nekončí. Deti pri hrách trávia najviac času na zemi a začína sa to už v období batolenia. Mäkký, ale kvalitný koberec nebude iba praktickou súčasťou izby, ale zároveň ju zútulní a vyplní prázdny priestor na podlahe. Kým koberec bude primárne pre deti, pohodlné kreslo sa zíde rodičom. Pri čítaní rozprávok na dobrú noc budete mať pohodlie a dokážete prečítať stále ďalšiu a ďalšiu rozprávku. Vyberte také nadčasové, v ktorom neskôr budú sedieť aj deti.

Detska izba kreslo

Svetielko strážiace sny

Nie každé dieťatko zaspí bez problémov. Tma je niekedy poriadnym strašiakom, ale svetlo je skvelým bojovníkom. Postavte na nočný stolík blízko postieľky malú lampičku, ktorá ma regulovateľnú intenzitu svetla. Vďaka tomu nemusíte klasické lampy prekrývať textíliou a dieťatko si neskôr vie svetlo prispôsobiť podľa seba. Nič nenechávajte na náhodu a lampu vyberajte aj podľa dizajnu, ktorý do detskej izbičky dokonale zapadne.

Detska izba svetlo

Kreatívne steny

V interiérovom dizajne hrajú v posledných sezónach hlavnú úlohu čisté línie, no v detskej izbe môžete porušiť všetky pravidlá. Jednu stenu alebo jej časť určite natrite čiernou tabuľovou farbou, uvidíte, že nebudete ľutovať. Ďalšie steny vyzdobte podľa vlastnej fantázie. Prácu si môžete uľahčiť rôznymi nálepkami na stenu, veselými detskými obrazmi či fotkami. Jednoducho vytvorte hravý priestor, ktorý bude deti denno-denne inšpirovať.

Detska izba steny

Izbička v štýle hygge

Škandinávsky spôsob života hygge pred pár rokmi zachvátil celý svet a teraz ho môžete preniesť aj do detskej izbičky. Jeho základom je biela farba, ktorá presvetlí ponurý severský interiér. Škandinávci ju radi dopĺňajú sivou, čiernou alebo rôznymi pastelovými odtieňmi. Neoddeliteľnou súčasťou domácnosti v štýle hygge je prírodné drevo, ktoré na rozdiel od kovových materiálov dodáva interiéru teplo. Útulnosť docielite prírodnými tkaninami v podobe teplej deky, koberca či detského stanu teepee.

Detská izba je pre deti útočiskom, preto by sa v nej v každom období svojho života mali cítiť príjemne. Nebojte sa do jednotlivých častí detskej izby investovať, určite sa vám to mnohonásobne vráti.

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.