Aj školák musí mať svoj režim

24. aug'18
Aj školák musí mať svoj režim

Posledné dni prázdnin si deti užívajú naplno, zatiaľ čo rodičia majú hlavu plnú školy. Čakajú ich nielen povinné nákupy, ale aj ranné rutiny, príprava desiaty a písanie domácich úloh. To všetko si vyžaduje denný režim, vďaka ktorému budú mesiace strávené v škole o niečo príjemnejšou záležitosťou.

Nástup do školy môže byť po dvojmesačných prázdninách poriadne náročný, ale nie je to niečo, čo by deti s podporou rodičov nezvládli. Pravdou je, že deti sa v mnohých prípadoch do školy tešia, sú to skôr rodičia, ktorí na ne prenášajú nervozitu zo všetkého, čo ich čaká. Vytvorte si spolu s deťmi školskú rutinu, ktorá vám pomôže preniesť sa najmä cez prvé týždne školského roka bezbolestne.

Prv, než nastúpi do školy

Chystá sa vaše dieťatko do školy po prvýkrát? Ešte predtým, ako s ním prekročíte brány školy, mali by ste vedieť, čo všetko sa od budúceho prváčika vyžaduje. Nestačí totiž iba dovŕšenie určitého veku, samozrejmosťou by mala byť aj rozvinutá jemná a hrubá motorika, zrozumiteľná výslovnosť (jemné nedostatky nie sú prekážkou, o tie sa postará logopéd a často správnej výslovnosti zabraňujú aj vypadnuté zúbky), ale aj základná hygiena po použití toalety. Prváčik by mal takisto vedieť správne držať pero, zaviazať si šnúrky, obliecť sa, vysmrkať a v neposlednom rade by mal vedieť svoju adresu a mená rodičov. Chýbať mi nemali základy slušného správania a uznávanie autority.

Skola ulohy

Školská taška a iné nevyhnutnosti

Základom školskej výbavy musí byť kvalitná školská taška a prezuvky, v ktorých dieťa strávi celý deň. Do týchto dvoch vecí sa určite oplatí investovať, preto sa neváhajte počas nákupu poradiť s odborným predajcom. Pri vyberaní “aktovky” zabudnite na módne ruksaky bez výstuže a dbajte na to, aby samotná váha ruksaku neprekročila odporúčanú váhu tašky. V prípade prváčika by mala byť váha aktovky 2,5 kg a aj vo vyšších ročníkoch by mala predstavovať cca 10 % hmotnosti školáka. Dbajte tiež na to, aby dieťa nosilo tašku na oboch pleciach, pretože jeho chrbtica ešte nie je dostatočne vyvinutá.

Nepodceňujte ani výber prezuviek - tie by mali byť z prírodného vzdušného materiálu, ktorý je zároveň ľahký a anatomicky prispôsobiteľný. Nesprávny výber obuvi by mohol v tomto ranom školskom veku poškodiť kostru chodidla a môže tiež zapríčiniť nesprávne držanie tela. Medzi ďalšie nevyhnutné školské pomôcky určite patrí hygienické vrecúško, odev na telesnú výchovu, pomôcky na výtvarnú výchovu, plne vybavený peračník s ergonomickým perom a, samozrejme, zošity. Mnohé školy však rodičom dodajú zoznam pomôcok, ktoré si má so sebou dieťatko priniesť, takže hlavne nestresujte.

Ranný harmonogram školáka

Po slobodných prázdninách a leňošení v posteli prichádza so septembrom aj krutá realita - ranné vstávanie. S tým začnite už pár dní pred ukončením prázdnin a deťom vymyslite program, aby nevstávali len preto, lebo školský rok sa blíži. Všetci z vlastnej skúsenosti vieme, že skoré ranné vstávanie nie je najpríjemnejšou záležitosťou, ale v drvivej väčšine prípadov ide iba o zvyk. Začnite na ňom s deťmi pracovať už počas prázdnin a vstávanie do školy bude od septembra hračka. Problém však môže nastať počas prípravy do školy.

Rodičov najčastejšie trápi to, že nestíhajú pripraviť desiatu a zároveň sa postarať o seba, aj o deti. Ako rodič máte tú “výhodu”, že môžete vstať o polhodinu skôr a po prebudení detí sa budete venovať už iba im. Ak máte doma viac ako jedno dieťatko, ktoré ide do školy či do škôlky, ranné povinnosti im rozdeľte. Nedovoľte, aby boli obe deti naraz v kúpeľni, pretože veľmi ľahko môže dôjsť k roztržke. Kým sa jedno umýva, druhé sa môže obliekať. Spoločné umývanie zúbkov je veselé, nie však ráno, kedy sa každý niekam ponáhľa. Pri ranných rutinách zabudnite na televíziu, ktorá by deti iba rozptyľovala a namiesto povinností by sa prilepili k rozprávke.

Zaciatok skoly

Úlohy nepočkajú

Podobne ako ranný režim, vytvorte si so školákmi aj ten poobedňajší a večerný. Nie je ničím nezvyčajným, že dieťatko ešte v prvom ročníku na úlohy nemyslí, preto mu hneď po príchode zo školy skontrolujte všetky zošity a učebnice a vyberte tie, v ktorých je zaznačená domáca úloha. Niektorým deťom to páli hneď po príchode zo školy, preto by ste robenie úloh nemali odkladať, iné deti si zase potrebujú oddýchnuť a načerpať energiu. Po čase aj vy zistíte, do ktorej kategórie svojho drobca zaradíte, no nikdy nenechávajte úlohy na poslednú chvíľu pred spaním, nebodaj ráno. Večer vyhraďte na oddych, hygienu a rozprávku pred spaním. Dbajte na to, aby si dieťa každú noc ľahalo do postele v približne rovnaký čas, vďaka čomu bude aj ranné vstávanie oveľa ľahšie.

Školský rok sa nemusí skončiť fiaskom, ak sa naň vopred pripravíte. Zaveďte do domácnosti s prváčikom pár pravidiel a uvidíte, že aj učenie pôjde hravo.

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.