Prišiel čas na nočník!

09. jan'19
Prišiel čas na nočník!

Každý rodič sníva o tom, že raz dá nekonečnej zásobe plienok a prebaľovaniu zbohom. Kedy však nastane ten vytúžený deň, počas ktorého dieťatko konečne objaví čaro nočníka a začne sa naň samo pýtať? Máme pre vás odpovede na všetky otázky týkajúce sa odplienkovania a nočníka.

Ešte pred tým, ako začnete dieťatko učiť na nočník, by ste mali vedieť, že neexistuje jedna správna odpoveď na otázku, kedy je ten správny čas. Niektoré deti sú pripravené vo veku 18 mesiacov, iné sa na nočník necítia ani v troch rokoch. Tak ako v mnohých iných aspektoch výchovy však treba sledovať správanie dieťatka a ono vám už samo napovie, že deň D je konečne tu.

Kedy je ten správny čas?

Začína sa váš drobec čas od času podozrivo schovávať v kútoch či za nábytkom, kde iba tíško čupí? Je veľmi pravdepodobné, že jednoducho potrebuje kakať a dobre si to uvedomuje. Majte v takýchto prípadoch nočník stále po ruke a dieťatku ho ponúknite. Jedného dňa určite neodmietne. Ďalším signálom, ktorý si treba všímať, je prosba vášho drobca o výmenu plienky - dáva vám tak najavo, že mu už viac nie je príjemné behať po dome s mokrou a špinavou plienkou.

Deti postupne nabehnú na cyklus dospelých, čo si iste všimnete aj pri vymieňaní plienok. Tie budú pokakané či pocikané menej často, čo svedčí o tom, že deti už vedia tieto potreby “zadržať”. Ak váš drobec nedáva najavo žiadne z vyššie spomenutých signálov, no podľa vás už má na nočník svoj vek, nezúfajte. Nikto nepozná dieťatko lepšie ako vlastný rodič a keď príde ten správny čas, určite ho nepremeškáte.

Nocnik babatko

Dievča vs. chlapec

Ako správne naučiť na nočník dievča a ako chlapca? Možno sa vám na prvý pohľad bude táto otázka zdať nezmyselná, no treba si uvedomiť, že dievčatká a chlapci cikajú inak a tento rozdiel si vyžaduje trochu iný prístup. Keďže dievčatká pri cikaní sedia, učenie im pôjde rýchlejšie ako chlapcom. Dôležité je však zvoliť správny nočník, teda taký, ktorý sedením pripomína kreslo. Nohy by sa mali pri cikaní dotýkať podlahy a kolená by mali byť mierne od seba, vďaka čomu sa uvoľnia panvové svaly a cikanie pôjde raz-dva. Návyk, ktorý by si dievčatá mali osvojiť hneď od začiatku, je utieranie po použití nočníka, a to vždy spredu dozadu.

U chlapcov sa môže tento proces učenia sa na nočník trochu predĺžiť, pretože kakanie a cikanie postupne vykonávajú v iných polohách. Práve preto je dôležité, aby mali chlapci v domácnosti mužský vzor, od ktorého môžu správne cikanie “okopírovať”. Chlapci však začínajú rovnako ako dievčatá, teda po sediačky. Nečakajte, že hneď po prvom úspešnom pokuse v sede sa nabudúce váš drobec postaví k mise a vyciká sa “na chlapa”. Všetko má svoj čas a inak to nie je ani pri učení sa na nočník.

Pozor na reakcie rodiča

Možno sa vám to bude zdať ako nepodstatná maličkosť, no aj reakcie typu “fuj, to smrdí” či rôzne grimasy môžu deti od používania nočníka odlákať. Snažte sa ich už od malička pochváliť a povzbudiť, netvárte sa, že kakanie a cikanie je niečo zlé, špinavé a smradľavé. V prípade, že sa dieťatko pociká do plienky alebo do nohavíc, treba mu vysvetliť, že je tu aj iná možnosť a nabudúce si môže skúsiť radšej sadnúť na nočník. Mnohým deťom je už v tomto veku mokrý pocit v nohaviciach nepríjemný a ak im dáte možnosť nočníka, s veľkou pravdepodobnosťou si ho vyberú.

Nocnik beaba

3 tipy pre rýchlejšie učenie

  • Dbajte aj na také maličkosti ako je výber nočníka. Deti motivujú nočníky, ktoré po úspešnom vycikaní či vykakaní vydávajú melódie.
  • Potreba detí ísť na wc je často akútna, preto uprednostnite oblečenie, ktoré si deti vedia samy rýchlo vyzliecť, teda nohavice na gumičku či šaty.
  • Keď už raz začnete s učením na nočník, na plienky počas dňa zabudnite. Počas učenia môže dôjsť k pár nehodám, no aj vďaka nim sa deti rýchlejšie naučia používať záchod.

Tak ako všetko, čo sa v živote učíme, aj chodenie na nočník môže deťom chvíľu trvať. Vyzbrojte sa trpezlivosťou, dobrou náladou, pochvalami a čo je zo všetkého najdôležitejšie - pekným nočníkom, ktorý bude deti motivovať!

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.