Nechce spať? Možno sa to naučilo od vás

13. aug'18
Nechce spať? Možno sa to naučilo od vás

Nespavosť netrápi iba dospelých ľudí. Často sa vkráda aj do detských postelí bez toho, aby o tom rodičia vedeli. Niekedy stačí nastaviť správny režim, inokedy treba pátrať trochu hlbšie, napríklad v genetike. Kde sa berie detská nespavosť a ako s ňou bojovať?

Štatistiky síce ukazujú, že väčšina ľudí prespí až tretinu svojho života, no ako to už býva, vždy existujú aj výnimky. Tie sa, žiaľ, niekedy dotýkajú aj detí, ktoré spánok potrebujú najviac zo všetkých. Máte pocit, že práve váš drobec spí menej ako jeho kamaráti? Máme pre vás dobrú správu - s insomniou sa dá bojovať. Porazte ju s dieťatkom raz a navždy a doprajte mu sladké a zaslúžené sny.

Nespím, lebo bdiem

Insomnia, teda nespavosť, sa u detí a tínedžerov pohybuje v rozmedzí 4 až 41 %. Nejde teda až o taký výnimočný jav, problémom je skôr fakt, že rodičia často o nespavosti svojich detí netušia. Tá sa môže prejaviť viacerými spôsobmi - dieťa nevie zaspať v čase, kedy dieťa rodičia ukladajú do postele, spánok je veľmi krehký a prerušovaný alebo sa dieťatko zobudí v skorých ranných hodinách. Nepríjemným dôsledkom nespavosti je aj to, že sa deti cítia nevyspato, unavene a sprievodným javom môže byť aj bolesť hlavy, očí či neschopnosť sústrediť sa počas dňa.

Ak si kladiete otázku, prečo práve vaše dieťa nechce spať, odpoveď môže byť veľmi jednoduchá - gény. Konkrétne tzv. insomnia gény, ktoré spôsobujú skoré ranné vstávanie okolo 4. hodiny, ale aj vyššie spomenuté príznaky. Doposiaľ bola nespavosť považovaná za psychický problém spôsobený stresom, smútkom alebo násilným prerušením spánku, no karta sa vďaka britským vedcom obracia. Pravda je však taká, že práve tieto traumatizujúce udalosti môžu špecifické gény aktivovať, pričom kritický vek je vraj obdobie 10 rokov. Ak vaše dieťatko navštívi nespavosť práve v tomto období, môže si ju preniesť aj do dospievania a dospelosti.

Detsky spanok

6 hodín a dosť?

Určite už každý z vás počul, že 8 hodín spánku je ideálnych na to, aby si človek dostatočne oddýchol a zobudil sa svieži. Každý človek je však individuálna ľudská bytosť, a preto má aj potrebu spánku odlišnú. Niekto sa necíti oddýchnutý ani po 9 hodinách výdatného spánku, inému stačia 4 na to, aby mohol začať nový deň. Nie je dôležitá dĺžka spánku, ale jeho kvalita. Pozorujte, ako sa vaše dieťatko cíti po prebudení - ak je vyspinkané doružova aj po 6 hodinách spánku, nenúťte ho ležať v posteli už o 7 večer. Samozrejme, spánkový režim je dôležitý, a to najmä u detí, ale aj ten treba nastaviť správne a presne podľa potrieb vášho drobca.

Spánková hygiena

Telesnú hygienu dodržiava každý poctivo, no na tú spánkovú sa už zabúda. Už ste o nej počuli? Zaveďte ju aj do režimu svojho dieťatka a vráťte mu sladký spánok.

  • Deti ukladajte do postele v rovnaký čas, a to každý deň bez ohľadu na to, či sú prázdniny alebo školský rok. Je len na vás a vašom dieťatku, či to bude o 8 alebo o 10 večer, podstatné je len to, že to bude vždy v tom istom čase.
  • Pripravte na spánok nielen dieťa, ale aj izbu. Tá by mala byť vyvetraná, zatemnená, chladnejšia a najmä tichá.
  • Povedzte stop televízii, mobilu a tabletu aspoň dve hodiny pred spaním. Túto technologickú rutinu vymeňte za sprchu či kúpeľ a pred spaním si rozprávky namiesto pozerania čítajte.

Zdravý spánok lieči, a to sa týka najmä detí, ktoré potrebujú rásť. Kvalita spánku ovplyvňuje nielen vývin mozgu, ale kvalitu nasledujúceho dňa, do ktorého sa detičky prebudia. Postarajte sa o to, aby to bol krásny deň.

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.