Keď mama vyhlási time-out

08. sep'18
Keď mama vyhlási time-out

Počuli ste už o time-out výchove? Ak si predstavujete dve minúty time-outu ako v hokeji, nie ste ďaleko od pravdy. O čo však konkrétne ide a kedy túto metódu aplikovať? Tak ako všetky výchovné metódy, ani táto nie je pre každého. Zasvätíme vás do nej.

Určite ste v detstve všetci zažili situáciu, kedy vás rodičia za trest poslali do kúta a možno ste tam poslali aj vlastné deti. Vo svete má táto technika trestu trochu jemnejšie pomenovanie, ale aj menej krutý priebeh. Time-out technika má, samozrejme, svoje pozitíva, ale aj negatíva. Pozrite sa s nami bližšie na to, ako vlastne funguje.

Iné státie v kúte

Ešte predtým, ako sa rozhodnete vyhlásiť time-out, určite si pravidlá. Pri tejto technike totiž platí, že státiu v kúte sa chcete za každú cenu vyhnúť. Vyberte preto iné miesto, ktoré pre dieťa nebude až také ponižujúce a pokojne môže byť aj pohodlné. Obľúbené kreslo, či gauč tiež prichádza do úvahy a dokonca pozitívne vplýva na psychiku dieťaťa. Státie v kúte má síce tiež niečo do seba, no takýto trest môže byť pre mnohé deti krutý. Dajte dieťaťu na výber, kam sa chce ísť postaviť či posadiť, no miesto musí byť dobre viditeľné aj z vášho uhla pohľadu. V konečnom dôsledku ide tak či tak o to, aby malý nezbedník ticho sedel alebo stál a zamýšľal sa nad tým, čo zlé urobil. A oveľa lepšie sa premýšľa na pohodlnom mieste, nemyslíte?

Time out dieta

Time-out pre všetkých

Možno sa to na prvý pohľad nezdá, no time-out nie je iba pre dieťa, ale aj pre rodiča. Ten sa počasa ticha nevyhne zamysleniu nad tým, či nekonal príliš zbrklo a či jeho rozhodnutie neovládol čistý hnev a zlosť. Pravdou totiž je, že aj rodičia sa občas mýlia a time-out je tak trochu obojstranným trestom. Uvedomte si, čo vlastne trestu predchádzalo a ako sa tomu nabudúce vyhnúť. Skúste popremýšľať nad tým, ako sa s deťmi po uplynutí stanoveného času porozprávate a problém si rozoberiete. Nezáleží na tom, prečo ste dieťaťu time-out udelili, dôležité je to, že sa o tom viete porozprávať a predídete opakovaniu.

Dve minúty, alebo viac?

Time-out v športe trvá rôzne dlho a takisto to bude v domácom prostredí. Všetko tu záleží od veku dieťaťa, no aj názory na vypočítanie dĺžky time-outu sa rôznia. Sú odborníci, ktorí tvrdia, že deti v predškolskom veku by si mali time-out odpykať v trvaní dvoch až piatich minút a školáci do 10 rokov by v tomto stave mali zotrvať od 5 do 10 minút. Stanoviť čas trestu sa však dá aj inak - jeden rok dieťaťa zodpovedá jednej minúte trestu. Štvorročné dieťa si teda odpyká štvorminútový trest, dieťa vo veku 8 rokov bude ticho sedieť na jednom mieste 8 minút. Time-out technika sa odporúča využívať pri deťoch, ktoré chodia do škôlky alebo na základnú školu. Pri stredoškolákoch je takáto metóda, pochopiteľne, neúčinná a zbytočná.

Time out technika

Time-out či time-in?

Tak ako každá výchovná praktika, ani time-out technika nie je vhodná pre všetky deti a nehodí sa vždy. Mnohé deti sa počas takéhoto trestu v tichosti cítia ponížene a tí najmenší nechápu, prečo nemôžu tento čas stráviť s rodičmi, ktorých nadovšetko milujú. Deti ešte nevedia kontrolovať svoje emócie a hoci ich má technika time-out naučiť práve toto, nie vždy sa to podarí. Deti ešte nie sú vo veku, kedy si dokážu spytovať svedomie a počas trestu myslia na to, že rodičia sú zlí, hlúpi a nemilujú ich. Veď čo iné im takýmto trestom poviete? Mám ťa rád/rada, ale nepustím ťa k sebe, kým sa neupokojíš.

Pre tých, ktorým sa zdá technika time-out napriek všetkému krutá, prišli vedci s technikou time-in, ktorá je v podstate opakom. Time-in totiž nie je druh trestu, počas ktorého má dieťa porozmýšľať o svojom správaní. Počas aplikovania time-in techniky sa rodičia s dieťaťom rozprávajú, povzbudzujú ho a o probléme otvorene komunikujú. A to všetko v bezprostrednej blízkosti. Deti sa vďaka tomu budú cítiť milované aj v nepríjemnej situácii, počas ktorej sa previnili a nepočúvali svojich rodičov. V tichosti deti emócie dusia, no pri metóde time-in ich môžu dať naplno najavo, a práve tak sa ich naučia ovládať.

Tresty patria k výchove detí od nepamäti. Niekto ich v detstve nezažil, iní nepoznajú takmer nič iné. Nech už sa rozhodnete svoje dieťa potrestať akokoľvek, buďte mu vždy nablízku a netrestajte ho viac, než si zaslúži.

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.