Život kráľovskej pestúnky

15. mar'19
Život kráľovskej pestúnky

Všimli ste si niekedy na fotkách britskej kráľovskej rodiny nenápadnú pani v svetlohnedej uniforme, ktorá sa vždy drží v úzadí? V skutočnosti nejde o nikoho iného, ako kráľovskú pestúnku malej princeznej Charlotte a princov Georgea a Louisa. Nazrite spolu s nami bližšie do života kráľovskej pestúnky, ktorú deti princa Williama a jeho manželky Kate milujú!

Maria Teresa Turrion Borrallo - tak znie celé meno kráľovskej pestúnky, ktorá trojnásobným rodičom pomáha už od roku 2014. V čase jej nástupu mal malý princ George približne osem mesiacov, a kým vtedy jej pracovné povinnosti predstavovali starostlivosť o jedného dediča s modrou krvou, v súčasnosti sa stará o všetky tri deti Kate a Williama. A tak sa zdá, že svoju úlohu zvláda s prehľadom. Ako sa však človek stane pestúnkou kráľovských detí?

Pestúnka s titulom

Takmer 50-ročná pestúnka pochádzajúca zo Španielska nie je ani zďaleka obyčajnou detskou opatrovateľkou. V skutočnosti študovala na prestížnej škole pre pestúnky Norland College v anglickom meste Bath. Táto renomovaná škola s viac ako 125-ročnou históriou je určená špeciálne na “tréning” pestúnok, ktoré sa budú neskôr uchádzať o prácu v najznámejších britských rodinách. Študentky a študenti počas štúdia získavajú vedomosti nielen z oblasti detskej psychológie, filozofie či zdravia, ale zároveň sa učia šiť, prebaľovať a prejdú si tiež kurzom sebaobrany, prvej pomoci a musia zvládnuť jazdu autom v nie práve ideálnych podmienkach.

Len pre zaujímavosť, ročné školné na tejto preslávenej škole vyjde na približne 15-tisíc libier, pričom cena uniformy na celé štúdium, teda na tri roky, predstavuje 1 000 libier. Plat pestúnky na plný úväzok, ktorá študovala na Norland College, sa pohybuje od 26-tisíc do 79-tisíc libier ročne (v prepočte cca 2 500 - 7 500 eur mesačne) v závislosti od toho, v ktorej časti krajiny bude absolventka svoje poslanie vykonávať.

Kralovska pestunka borrallo

Prísna, ale milujúca

Kráľovská pestúnka Maria Teresa je v podstate ideálna opatrovateľka. Georgea, Charlotte a Louisa podľa zdrojov úprimne miluje, je k nim milá a jemná, no zároveň vie nad nimi držať pevnú ruku. Jej úlohou je tiež vychovávať deti tak “normálne”, ako sa to len dá. V praxi to znamená, že malí princovia a princezná sa majú naučiť pravidlá kráľovskej etikety a majú sa vedieť správať na verejnosti, no zároveň majú byť aj tak stále iba deťmi. Od kráľovskej pestúnky sa očakáva, že deti naučí správne používať príbor, ale inokedy si s nimi bez problémov zajazdí na bicykloch v parku či zahrá futbal na záhrade.

Jedno má ale kráľovská pestúnka, podobne ako všetky pestúnky-absolventky Norland College, zakázané. Ide o fyzické tresty (ako napríklad bitka po zadku), ktoré sú síce v mnohých rodinách akceptované, ale podľa expertov nie sú ideálnym spôsobom pokarhania. Prestížna britská škola pre pestúnky túto metódu dokonca úplne zakazuje a namiesto toho navrhuje slovný dohovor.

Kráľovská pestúnka má tiež dovolené usmerňovať rodičov vo výchove a očakáva sa od nej, že rodičom s modrou krvou bude dávať rady, ako sa lepšie starať o deti v prípade, že je to potrebné. Vo výchove malých princov a princezničky má teda aj ona dôležité slovo a nie je iba obyčajnou opatrovateľkou, ktorá na deti dohliadne počas neprítomnosti rodičov.

Kralovska pestunka princezna

Prestíž a uznanie

Nielen na Slovensku, ale aj v mnohých iných krajinách sveta, je práca pestúnky podceňovaná a ani zďaleka sa nepovažuje za takú významnú pozíciu ako v Spojenom kráľovstve. O dôležitosti a prestíži tohto povolania svedčí aj samotná Norland College s dlhoročnou tradíciou. Len veľmi ťažko by ste takúto školu hľadali napríklad v Spojených štátoch. Pozície pestúnok, opatrovateliek či babysitteriek v ostatných krajinách sveta zväčša pripadnú študentkám alebo ženám bez práce či na dôchodku, ktoré si takýmto spôsobom privyrábajú. Postavenie kráľovskej pestúnky (ale aj akejkoľvek inej pestúnky vo Veľkej Británii), sa považuje za vysoko cenenú a rešpektovanú prácu a je vôbec jednou z najprestížnejších v tejto krajine.

Život kráľovskej pestúnky môže na prvý pohľad pripomínať rozprávkovú Mary Poppinsovú, no či je to naozaj tak, sa zrejme nikdy nedozvieme. Kráľovské pestúnky totiž pri nástupe do práce podpisujú dohodu o mlčanlivosti, takže scenár z roku 1950 sa už pravdepodobne nezopakuje. V tom roku totiž vyšla kniha popisujúca život pestúnky Marion Crawfordovej, ktorá sa počas svojho pôsobenia v Buckinghamskom paláci starala o vtedy ešte princeznú Alžbetu (dnes kráľovnú Alžbetu II.) a jej sestru princeznú Margaret. Kniha vyvolala okamžitý škandál a spôsobila dokonca to, že Alžbeta, kráľovná matka, so svojou dlhoročnou priateľkou Marion Crawfordovou už do konca života neprehovorila.

Tak čo poviete, učaroval vám život kráľovskej pestúnky a všetkého, čo k tomu patrí alebo jej podľa vás nie je čo závidieť?

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.