Zima v pôrodnici: čo si zbaliť so sebou?

16. jan'19
Zima v pôrodnici: čo si zbaliť so sebou?

Tašky do pôrodnice sú zbalené, termín sa nezadržateľne blíži, no vonku ešte stále vystrája Pani Zima, ktorá sa nechystá v najbližšom období ustúpiť jari. Je teda viac než isté, že ak je váš termín pôrodu stanovený na najbližšie týždne, vaše dieťatko príde na svet v zime. Spíšte si zoznam vecí, ktoré sa vám počas chladného počasia zídu nielen v pôrodnici, ale najmä pri odchode z nej.

Ešte predtým, ako budúca mamička odíde do pôrodnice, ju čaká náročné rozhodovanie týkajúce sa balenia. Vziať si jednu tašku, dve alebo rovno tri? Naozaj budem potrebovať až toľko veľa vecí? Nie je to zbytočné? A predsa len by sa mi nezišlo ešte aj toto a hento? Pravdou je, že v pôrodnici sa nikdy nebudete cítiť tak pohodlne ako doma a treba si uvedomiť tiež to, že za ideálnych podmienok tam strávite iba pár dní.

Balenie však netreba podceniť a najmä v zimnom období treba myslieť na to, že súčasťou batožiny do pôrodnice by mali byť teplé veci pre mamičku, ale aj pre bábätko. Najpraktickejšie je zbaliť sa do dvoch tašiek, pričom tá druhá bude obsahovať oblečenie na cestu domov. Pred odchodom do pôrodnice ju môžete bez obáv nechať doma, aby to nevyzeralo, že v nemocnici plánujete stráviť celé mesiace, a partner vám ju pred odchodom domov privezie.

Pre mamičku

Nezáleží na tom, či je zima alebo leto, sú veci, ktoré budete v pôrodnici potrebovať za každých okolností. Nevyhnutnosťou je občiansky preukaz, kartička poistenca, sobášny list v prípade, že ste vydatá, tehotenský preukaz, pôrodný plán (ak ho máte) a vyplnené tlačivo s vybratými menami pre bábätko. Je dobré mať kópiu týchto dokumentov uloženú v taške do pôrodnice pre prípad, že by ste odchádzali v rýchlosti a zabudli ich prihodiť do kabelky. Okrem týchto vecí by vám v zimnej výbave do pôrodnice nemali chýbať nasledujúce kúsky:

  • Teplý župan alebo sveter
  • Teplé ponožky
  • Termofor alebo zahrievacie bylinkové vrecúško
  • Teplé oblečenie na cestu domov (čiapka, šál, rukavice, kabát)"Porodnica

Pre bábätko

Výbavička bábätka, ktorú potrebujete do pôrodnice v zime, sa nijak zvlášť nelíši od tej, ktorú by ste si so sebou priniesli v lete. Rozhodujúce je však oblečenie, ktoré bude vaše čerstvo narodené bábätko potrebovať na prevoz domov. Teplo vášho náručia ho určite zohreje, no v zime nepostačí. Základom batožiny bábätka na prevoz domov by preto malo byť toto:

Okrem tohto zoznamu na cestu domov sa zbaľte aj podľa zoznamu, ktorý vám dajú už vopred v pôrodnici. Informujte sa tiež, či vami vybraná pôrodnica mamičke a dieťatku poskytne napríklad plienky, podložky na prebaľovanie a základné oblečenie pre novorodencov. Nezabudnite sa zbaliť už pár týždňov pred pôrodom - ušetríte tak nielen kopec času, ale najmä sa vyvarujete stresu, ktorý nastane v momente prvých kontrakcií.

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.