Lotosový pôrod: Výmysel modernej doby alebo obnovená tradícia?

20. máj'21
Lotosový pôrod: Výmysel modernej doby alebo obnovená tradícia?

Domáci pôrod, hypnopôrod, pôrod do vody, lotosový pôrod… v uplynulých rokoch sa medzi mamičkami a budúcimi mamičkami čoraz viac skloňujú rôzne druhy pôrodov, ktoré majú svojich zástancov, aj odporcov. Dnešný článok sa bude venovať tomu poslednému menovanému. Ako prebieha lotosový pôrod? A je vôbec bezpečný a zdraviu prínosný?

Čo nasleduje bezprostredne po narodení bábätka? Odstrihnutie pupočnej šnúry a pôrod placenty, ak “nevypadla” hneď po pôrode bábätka. Stále častejšie sa však objavujú rodičia, ktorí si neželajú prestrihnutie pupočnej šnúry a bábätko si odnesú domov stále pripojené k placente. Takto v skratke vyzerá lotosový pôrod. Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť, nájdete v nasledujúcich riadkoch.

Ako vyzerá lotosový pôrod?

Lotosový pôrod prebieha ako bežný prirodzený pôrod, až kým nepríde čas na oddelenie bábätka od matky. Dieťatko ostáva pripojené k placente aj po odchode z pôrodnice (ak pôrod neprebiehal doma),a to až do momentu, kým pupočná šnúra sama neodpadne. Tento proces zvyčajne trvá 3 až 10 dní a počas celého obdobia je bábätko spojené s placentou, ktorú si rodičia priniesli domov z pôrodnice spolu s novorodencom.

Rozhodli ste sa pre lotosový pôrod? V tom prípade vás čaká nielen starostlivosť o novorodeniatko, ale aj o placentu. Tá sa má podľa pravidiel tohto pôrodu umyť a zasypať soľou a bylinkami (alternatívou k bylinkám sú esenciálne oleje, ideálne levanduľový). Toto pomôže placentu rýchlejšie vysušiť a tiež zamaskovať jej zápach.

Placentu treba umiestniť do prírodnej tkaniny, napríklad textilnej plienky, aby mohla rýchlejšie vyschnúť. Niektorí rodičia ju nechávajú aj v miske, no v tom prípade ju musíte každý deň oplachovať a misku udržiavať takisto čistú. Po niekoľkých dňoch placenta aj pupočná šnúra vyschnú a pupočník sám odpadne. Dieťatko musí byť počas tohto obdobia oblečené iba veľmi voľne, aby sa šnúra neodtrhla.

Lotosový pôrod sa teší čoraz väčšej obľube, pretože čerství rodičia v ňom vidia mnohé pozitívne prínosy, a to najmä na zdravie bábätka. Celých deväť mesiacov bola placenta životodarným orgánom, ktorý vyživoval bábätko. Bezprostredne po pôrode je placenta stále plná krvi bohatej na železo a kyslík a prestrihnutím pupočnej šnúry sa prívod živín zastaví. Práve kvôli týmto výživným látkam stúpa počet zástancov lotosového pôrodu.

Lotosovy porod nemocnica

Pozitíva aj riziká

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča neskoršie prestrihnutie pupočnej šnúry. Tým však myslia 5-10 minút namiesto bežných 10-20 sekúnd. K oneskorenému prestrihnutiu pupočnej šnúry dochádza po niekoľkých minútach po pôrode, keď šnúra prestáva pulzovať a do dieťatka už viac neprechádza placentálna krv. Lotosový pôrod však hlása niekoľko dní, nie iba minút.

Rodičia, ktorí sa rozhodnú pre lotosový pôrod, sú presvedčení, že bábätko dokáže čerpať živiny z placenty aj niekoľko dní po narodení. Keďže placenta je zdrojom krvi, dieťatko má lepší krvný obeh, vyšší počet červených krviniek a dochádza tiež k zlepšeniu termoregulácie. Zástancovia lotosového pôrodu sú toho názoru, že riziko vzniku infekcie je oveľa menšie, pretože bábätko nemá žiadne otvorené rany. Dodávajú tiež, že novorodenec je v oveľa väčšej pohode, pretože nezažíva traumu, ktorú mu spôsobuje práve odstrihnutie od placenty.

Jednou z nepopierateľných výhod lotosového pôrodu je aj vplyv na mamičku. Tá je nútená naozaj spomaliť a prvé dni po pôrode sa musí hýbať pomaly a s ohľadom na bábätko. Nemôže s ním úplne voľne manipulovať, pretože jej v tom bráni pupočná šnúra a placenta. Tá si však takisto vyžaduje starostlivosť, čím sa pomaly dostávame k rizikám a nevýhodám lotosového pôrodu.

Placenta je orgán, ktorý po pôrode odumiera. Akonáhle prestane pupočník pulzovať (čo sa stane pár minút po pôrode), zastaví sa cirkulácia krvi a z placenty sa stáva mŕtve tkanivo náchylné na infekciu. Tá by sa potom cez stále pripojenú pupočnú šnúru mohla rozšíriť až do tela novorodenca. V odumretej placente sa počas dní, kedy ju máte doma, množia baktérie a hoci soľ s bylinkami môže ich šírenie spomaliť, nezastaví ich úplne.

Ďalšou nevýhodou je vzhľad placenty, ktorú máte takmer vždy na očiach. Ak vás pri pohľade na krv chytajú mdloby, lotosový pôrod zrejme nebude nič pre vás. Negatívom je aj skutočnosť, že kým pupočná šnúra neodpadne, ste izolované od zvyšku sveta a aj návšteva pediatra môže predstavovať riziko.

Lotosovy porod babatko

Znovuobjavená tradícia

Povoliť mamičke odniesť si z pôrodnice nielen bábätko, ale aj placentu, sa u nás nepovažuje za bežnú prax, hoci po dohode s pôrodnicou sa to už niektorým mamičkám podarilo. V našich končinách sa placenta považuje za biologický odpad, stačí však prekročiť hranice a navštíviť rakúsky Hainburg, kde sa vás ešte pred pôrodom opýtajú, či si želáte placentu odniesť domov.

V niektorých kultúrach matky placentu jedia, v iných ju rituálne spália či zakopú do zeme a spolu s ňou zasadia strom, ktorý sa stáva akýmsi stromom života. Pri lepšom pohľade na placentu si môžete všimnúť jej cievy, ktoré pripomínajú korene stromu, poprípade jeho korunu. V minulosti, keď boli všetky pôrody domáce, bolo zakopávanie placenty úplne normálne a dnes sa táto tradícia spolu so symbolikou vysadenia stromu opäť obnovuje.

Zdroje: 

ROCHELLE HERNDON, Jaime. What Is Lotus Birth?: Is letting the placenta naturally break off safe? [online]. [cit. 2021-5-19]. Dostupné z: doi:https://www.verywellfamily.com/lotus-birth-4177642

HILTON ANDERSEN, Charlotte. What Is a Lotus Birth and Is It Safe? [online]. [cit. 2021-5-19]. Dostupné z: https://www.whattoexpect.com/news/pregnancy/are-lotus-births-safe

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.