Dojčenie je in!

09. apr'19
Dojčenie je in!

Dojčenie je úplne prirodzená vec, no aj napriek tomu sa o tom v súčasnosti vedú rôzne diskusie. Je dojčenie na verejnosti poburujúce? Mali by sa dojčiace mamičky ponáhľať domov vždy, keď je ich bábätko na prechádzke či v reštaurácii hladné? To, prečo je ešte vždy pohľad na odhalený prsník pre mnohých ľudí nepríjemný, je záhadou. Dôležité je, že dojčenie je u mamičiek stále populárnejšie.

Dojčenie vytvára krásne puto medzi mamičkou a bábätkom, no to nie je jeho jediná výhoda. Pre zdravý vývin bábätka je materské mlieko nevyhnutné a rovnako prospešné je aj pre dojčiacu mamičku. Dobrou správou je, že podľa štatistík počet dojčiacich mamičiek, a tým pádom aj dojčených detí, neustále stúpa. Kým v roku 2009 bolo podľa najnovších štatistík Národného centra zdravotníckych informácií plne dojčených 45,4 % detí, v roku 2017 už toto číslo stúplo na 52,4 %.

Dojcenie babatko

Ako dlho dojčiť?

Priemerná dĺžka dojčenia je podľa štatistiky šesť mesiacov. Lekári pritom odporúčajú dojčiť dlhšie, no určite nie kratšie. Optimálna dĺžka dojčenia neexistuje, tak ako neexistuje ani vhodná horná hranica. V mnohých prípadoch sú mamičky rady, ak dokážu dieťatku takýmto spôsobom podávať materské mlieko aspoň prvých 6 mesiacov, a to z rôznych dôvodov. Medzi tie najčastejšie patria bolesti pri dojčení, strata mlieka, zápal mliečnych žliaz, či dokonca nezáujem bábätka o dojčenie.

Niekedy sa dieťatko samo odstaví od dojčenia, a v tom prípade ho netreba nútiť - môžete však skúsiť materské mlieko odsávať a bábätku ho podávať z fľaše. Viaceré výskumy dokázali, že dojčenie, ktoré trvalo kratšie ako pol roka, malo nepriaznivý vplyv na psychický, ale aj fyzický vývin detí. Materské mlieko v sebe totiž ukrýva dôležité vitamíny potrebné pre zdravý vývin bábätka, nehovoriac o tom, že posilňuje imunitný systém detí. Pozitívny vplyv dojčenia na vývin detí však nie je iba v samotnom materskom mlieku, ale aj vo vzťahu, ktorý sa medzi mamičkou a bábätkom utvára.

Dojčenie ako prevencia

Dojčenie nemá priaznivý vplyv iba na bábätko, niečo z neho “kvapne” aj mamičke. Vedeli ste napríklad, že dlhodobé dojčenie pôsobí ako prevencia rakoviny prsníka? Pod dlhodobým dojčením majú vedci na mysli dojčenie, ktoré pretrváva minimálne 12 mesiacov. Čím dlhšie bábätko dojčíte, tým sa riziko vzniku rakoviny prsníka znižuje. Jedným rokom dojčenia toto riziko dokážete znížiť až o 4,3 %. Zaujímavosťou je, že ženy vo vyspelých krajinách, akou je nepochybne aj tá naša, trpia rakovinou prsníka oveľa častejšie, pretože bábätko od dojčenia odstavujú veľmi skoro. V rozvojových krajinách, naopak, rakovinu prsníka takmer nepoznajú.

Dojcenie prsnik

Búranie mýtov

S dojčením sa spája mnoho mýtov, ktoré často u neznalých mamičiek vyvolávajú strach z dojčenia. Aj v dnešnej informovanej dobe sa mamičky boja, že príliš dlhé dojčenie môže v neskoršom veku spôsobiť obezitu dieťatka. Faktom je, že práve skoré zavádzanie umelých príkrmov do stravy má nepriaznivý vplyv na neskoršie priberanie. Deti, ktoré sa dojčia, v skutočnosti prijímajú iba toľko materského mlieka, koľko potrebujú.

Ďalším mýtom, ktorý sa teší veľkej obľube, je ten, že aj matka potrebuje piť mlieko, aby bolo jej telo schopné vytvoriť dostatok materského mlieka. Pravda je však niekde úplne inde - práve kravské mlieko, ktoré mamička vypije, niekedy deťom spôsobuje problémy s trávením a koliky. Všetky dôležité živiny, ktoré mamička potrebuje na tvorbu mlieka, získa zo zeleniny, ovocia, bielkovín a obilnín. Človek je vlastne jediný cicavec, ktorý aj po ukončení dojčenia pokračuje v pití mlieka. Ak sa však počas dojčenia nedokážete vzdať mlieka, stavte radšej na mliečne výrobky, ktoré dieťatko znáša oveľa lepšie.

Tipy a triky na jednoduchšie dojčenie

Nie každá mamička je v dojčení už od narodenia bábätka expertka. Niektorým trvá dlhšie zvyknúť si na to a nájsť tú správnu polohu, no nič nie je nemožné. Máme pre vás pár tipov a trikov, vďaka ktorým dojčenie zvládnete ľavou-zadnou aj vy:

  • Neodkladajte prvé dojčenie a snažte sa bábätko priložiť čo najskôr po narodení. Kľúčová je práve prvá hodina.
  • Neviete si nájsť vhodnú polohu alebo vás z dojčenia bolí celé telo? Vyskúšajte dojčiaci vankúš, o ktorý sa môžete oprieť nielen vy, ale aj bábätko.
  • Dobu dojčenia prispôsobte potrebám bábätka. Nedojčite len preto, že máte práve teraz čas.
  • Nie všetky bábätká počas dojčenia spolupracujú. Ak je to aj prípad vášho drobca, vyskúšajte ho častejšie dojčiť v noci - vtedy deti lepšie spolupracujú.
  • Vytvorte si “dojčiacu atmosféru”, počas ktorej budete prítomná iba vy s bábätkom. Zapnite si peknú relaxačnú hudbu, stlmte svetlá a pohodlne sa usaďte.
  • Upokojte sa a verte, že to pôjde. Nepokoj a stres totiž dokáže bábätko vycítiť, preto majú mnohé prvorodičky s dojčením taký veľký problém.

Dojčíte alebo vás to ešte len čaká? Zabudnite na všetky mýty, ktoré ste kedy o dojčení počuli a počúvajte iba svoje telo a vnímajte potreby bábätka.

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.