Ako si počas materstva nájsť chvíľku pre seba?

31. mar'21
Ako si počas materstva nájsť chvíľku pre seba?

Po narodení bábätka majú rodičia, a najmä matky, prirodzenú tendenciu všetko sústrediť okolo nového prírastku. Všímajú si každý detail, sledujú ho počas spánku, jednoducho chcú pre dieťatko len to najlepšie. Netreba však zabúdať na to, že aj matky potrebujú na načerpanie energie chvíľku pre seba. Ako si túto vzácnu chvíľku nájsť a využiť ju naplno?

Čerstvé mamičky majú často pocit, že keď svoje dieťatko zveria do rúk niekomu inému alebo ho nechajú pokojne spať bez dozoru, stávajú sa okamžite zlými matkami. Nasledujú pocity frustrácie a zlyhania, ktoré môžu viesť až k depresii. Neustály plač bábätka, nedostatok spánku, nekonečné dojčenie a absencia poriadnej sprchy môžu spôsobiť zrútenie, ktorému sa však dá predísť. Stačí si každý deň uchmatnúť pár minút pre seba, a to bez výčitiek svedomia. Nasledujúce tipy vám do života opäť vrátia elán a nájdete vďaka nim ten povestný materský zen.

Pokojné ráno. Bez debaty

Ráno robí deň a na týchto slovách, ktoré počúvame už odmalička, niečo naozaj bude. Áno, s čerstvo prebudeným bábätkom, ktoré zaujíma len váš prsník, to nie je jednoduché, no deti po prebudení po čase opäť zaspia. Režim každého bábätka je iný - jedno sa ráno prebudí o pol 6, iné zasa o 8. Prispôsobte tomu svoj deň a po starostlivosti, ktorú venujete dieťatku, si spomeňte aj na seba.

Pripravte si raňajky, v pokoji si ich vychutnajte a ak zvýši čas, doprajte si aj sprchu a upravte sa. Pokojné ráno vás naštartuje do nového dňa a uvidíte, že tento scenár nie je až tak vystrihnutý zo sci-fi filmu. Pomocnú ruku môže navyše podať aj partner, otec dieťatka, ktorý je rodičom rovnako ako vy. Určite pochopí, že chvíľka ticha počas raňajok nie je luxus, ale samozrejmosť.

Materstvo matka babatko

Nevarte, objednajte si

Rodičia, súrodenci, švagriná, priateľky a iné blízke osoby veľmi pomáhajú mnohým rodičom aj tým, že im prinesú navarené jedlo. Nie každý však býva v blízkosti svojej rodiny a priateľov a povedzme si úprimne, nie každý je taký ochotný a navarí pre niekoho iného. V takomto prípade prichádza na pomoc vymoženosť tejto doby - donáška jedla. Ak bývate vo väčšom meste, máte výhodu, no aj v tom malom určite nájdete aspoň jednu obstojnú reštauráciu, ktorá vás počas hektického dňa zachráni. Mnohé reštaurácie doručujú aj do okolitých obcí, stačí sa opýtať a určite vám vyjdú v ústrety.

A prečo spomíname práve donášku jedla? Ten, kto varí pravidelne, vie, že príprava jedla je poriadny požierač času a niekedy aj nervov. Hlavne ak máte na starosť aj bábätko, ktoré sa môže každú chvíľu prebudiť alebo sa mu prestane páčiť v nosiči či kolíske. S varením je spojená aj hora riadov, ktorú treba umyť alebo minimálne naložiť do umývačky. Donáška chutného a teplého jedla vám ušetrí minimálne dve hodiny času, ktoré môžete venovať niečomu inému - napríklad sebe.

Vychutnajte si ticho

Prebudili ste sa skôr ako zvyšok domu? Vychutnajte si to ticho, ktoré sa vznáša vo vzduchu. Nemusíte okamžite po prebudení vstávať z postele a púšťať sa do domácich prác. Ostaňte chvíľu ležať v posteli a vychutnajte si pohľad na spiaceho partnera a bábätko. Nedokážete len tak nečinne ležať? Siahnite po knihe, ktorá sa vám povaľuje na nočnom stolíku už od nepamäti a prečítajte si zopár strán ešte pred tým, ako začnete deň. Odporúčame čítačky kníh, ktoré síce nevoňajú, ale tiež nešuštia a neprebudia tak spachtošov, ktorí majú ľahký spánok.

Nadýchajte sa čerstvého vzduchu

Túžite prejsť sa po čerstvom vzduchu a nachytať zo slnka trochu vitamínu D? Čerstvý vzduch prospeje aj bábätku, tak neváhajte, nachystajte drobca a vyberte sa na prechádzku. Len málo vecí je s bábätkom takých jednoduchých, ako prechádzka. V kočíku môže spať, ale aj sledovať okolie alebo vás. Možno máte pocit, že toto nie je ten pravý “čas pre vás”, pretože ho netrávite osamote, ale najdôležitejšie je to, že robíte niečo, čo chcete vy.

Materstvo kocikovanie

Doprajte si voňavý kúpeľ

Máte pocit, že dlhý, horúci, voňavý kúpeľ je niečo, čo si nemôžete dovoliť? Presvedčíme vás o opaku. Uložte bábätko večer do postieľky, položte k nemu elektronickú opatrovateľku a napustite si vaňu. Druhý monitor bábätka si môžete vziať k sebe do kúpeľne, no ešte lepšie bude, ak ho dáte na starosť partnerovi, vďaka čomu si kúpeľ vychutnáte ešte viac. Pre prípad mu ukážte aj to, kde máte zásoby odsatého/odstriekaného materského mlieka, zatvorte za sebou dvere a relaxujte (telefón s fotkami dieťatka nechajte za dverami). Zaslúžite si to.

Zabudnite na čas pri seriáli

Kedy naposledy ste si bez výčitiek svedomia pustili aspoň jednu časť svojho obľúbeného seriálu a pozreli ju bez prerušenia? Áno, vieme, bábätko, ale verte nám, dá sa to aj s ním. Nie počas prebaľovania a uspávania, ale také dojčenie môže trvať napríklad aj pol hodiny, a to už je dĺžka jednej časti sitkomu. Navyše, pri pozeraní obľúbeného seriálu sa upokojíte a uvoľníte, takže aj dojčenie pôjde hladšie a spokojnosť bude na oboch stranách. Seriál (alebo dokonca aj film) si môžete vychutnať aj osamote - stačí sa riadiť bodmi v predchádzajúcom odseku.

Objavte svoje únikové miesto

V dome plnom ľudí, kde je matka tá, ktorá všetko vie a na ktorú sa môžu všetci členovia domácnosti vždy obrátiť, je ťažké nájsť si tiché miesto, kde môžete na pár minút vypnúť. Dohodnite sa s rodinou na tom, že keď za sebou v niektorej miestnosti zatvoríte dvere, je to jasný signál, že vás majú nechať pár minút osamote. Väčšina mamičiek si za svoje únikové miesto zvolí kúpeľňu, ale obľube sa teší aj spálňa (s pohodlnou posteľou) či dokonca špajza. Zrejme budete mať spočiatku pocit, že utekáte pred problémami a správate sa sebecky, ale robíte to pre dobro všetkých. Niekedy taký únik pred realitou dokáže odvrátiť konflikt a zabrániť nervovému zrúteniu. Keď cítite, že už meliete z posledného, zatvorte za sebou dvere a stlačte “reštart”. Pár minút v tichu s pokojným dýchaním naozaj pomôže.

Materstvo babatko matka

Zavolajte niekomu

Aj tá najstatočnejšia a najobetavejšia matka sa občas potrebuje niekomu posťažovať. Pochopí vás najmä žena, ktorá sama vychovala či vychováva dieťa/deti. Zavolajte najlepšej kamarátke, sestre, mame alebo svokre, ak s ňou dobre vychádzate a vyrozprávajte sa. Možno si ani neuvedomujete, koľko emócií v sebe dusíte len preto, aby ste navonok vyzerali ako dokonalá matka a žienka domáca. Nemusíte si od nikoho pýtať radu, ak ju nepotrebujete. Stačí, že si vás niekto vypočuje, pochopí vás a povie, že je tu vždy pre vás, nech sa deje čokoľvek.

Zabudnite na predsudky a pokúste sa byť počas obdobia materstva nielen matkou, ale aj ženou. Naordinujte si pravidelne čas pre seba, partner aj bábätko to prežijú bez ujmy na zdraví a rovnako sa nezosype ani domácnosť. Ak vám v tom stále niečo bráni, spomeňte si na múdre slová “spokojná matka rovná sa spokojné bábätko” a užívajte si materstvo s úsmevom na tvári.

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.