Bez plienky už od kolísky

30. aug'18
Bez plienky už od kolísky

Predstavte si, že ste čerstvá mamička a súčasť vašej výbavičky pre dieťatko netvorí ani jedna plienka. Znie vám to ako sci-fi? To ste zrejme ešte nepočuli o bezplienkovej kontaktnej metóde, ktorú si nevedia vynachváliť mamičky po celom svete.

Ak ste si pri pojme bezplienková metóda okamžite predstavili hippies matky, či novodobé biomatky, nasledujúcimi vetami vás vyvedieme z omylu. Bezplienková komunikačná metóda (inak aj BKM) nie je iba pre nomádky preferujúce voľný životný štýl. Je aj pre tie z vás, ktoré si chcú k bábätku vytvoriť intenzívnejší vzťah. O tom, že plusom je aj ušetrenie peňazí, asi netreba hovoriť.

Komunikácia ako základ

Bezplienková komunikačná metóda nemá v názve slovko komunikačná len tak pre nič za nič. Tá je totiž jej základom a ak si kladiete otázku, ako môže bábätko komunikovať, odpoveď je jednoduchá - signálmi, neverbálne. Bábo vie už od prvého momentu vyjadriť, čo potrebuje a pozorní rodičia si jeho signály všimnú. Mamičky po čase reagujú na plač a rôzne grimasy podvedome a vedia, čo ich drobca trápi alebo po čom túži. Presne na takom princípe funguje aj BKM - rodič rozpozná, že dieťatko potrebuje vykonať potrebu a iba ho podrží nad vhodnou nádobou, teda WC, umývadlom, lavórom či čínskym nočníkom. Komunikácia tu prebieha na takej úrovni, že dieťatko vydá určitý signál a rodič tento signál dekóduje a potrebu dieťatka okamžite pochopí.

Aj takto nenápadne sa dá prehlbovať vzťah medzi rodičom a dieťatkom. Na hlad, chlad, teplo, potrebu prebalenia či potrebu telesného kontaktu rodič reaguje bez problémov a podobne to môže byť aj pri tejto metóde. Je to v podstate iba ďalšia úroveň vzťahu rodič-bábätko, ktorá túto nerozlučnú dvojicu spojí ešte viac. A po tom predsa túži každá mamička, no nie? BKM dokonale vystihla vo svojej knihe Bez plienky Ingrid Bauer, poradkyňa v oblasti rodičovstva:

V Ázii, Afrike a v častiach Južnej Ameriky je prirodzená hygiena bábätiek najbežnejším štýlom výchovy, ako naučiť dieťa samostatnej hygiene. Keď v týchto oblastiach bábätko svoju matku pociká (čo sa stáva iba zriedka), členovia komunity sa na tom iba zľahka zasmejú.

Metoda bez plienok

Začíname o tri, dva, jeden…

BKM, ktorej sa inak hovorí aj prirodzená hygiena dojčiat či po anglicky elimination communication, sa má začať praktizovať čo najskôr. Ani náhodou netreba čakať na to, kým dieťatko začne sedieť alebo nebodaj chodiť, s touto bezplienkovou metódou začnite už pred dovŕšením tretieho mesiaca, ideálne krátko po narodení. V tom čase k vám dieťatko ešte vysiela potrebné signály a ak ich budete viac ako tri mesiace ignorovať, signály sa stratia a s BKM sa neskôr bude začínať iba veľmi ťažko. Možno sa pri skúmaní tejto metódy dočítate, že odborníci spochybňujú schopnosť bábätiek zadržať moč či stolicu a s praktizovaním BKM skončíte skôr, než vôbec začnete. Praktizujúce mamičky po celom svete však dokazujú opak.

Prvým krokom k praktizovaniu BKM je sledovanie signálov bábätka. Tie môžu byť rôzne od hmýrenia, nepokojného správania, plaču cez všelijaké grimasy až po prerušenie vykonávanej činnosti, ktorou môže byť napríklad dojčenie. Dieťatko v prípade rozpoznania signálu vyzlečiete a podržíte nad nočníkom, ideálne takým, ktorý môžete podržať medzi nohami. Bábo držte v klbku, teda v polohe, ktorá mu je prirodzená. Ide v podstate o rovnakú polohu, v ktorej držíte pri cikaní či kakaní aj staršie dieťatko. Nad nočník však dávajte bábätko nielen pri vyslaní signálu, ale zároveň sa riaďte svojou intuíciou a nezabudnite na čarovné slovíčka, ktorými budete bábo povzbudzovať. Je viac než isté, že dieťatko sa bude chcieť vyprázdniť aj po prebudení, po rozbalení plienky či počas kŕmenia. Samozrejme, táto metóda si žiada trpezlivosť, pretože nikde nie je zaručené, že dieťatko pochopí vaše snaženie na prvý pokus.

Bezplienkova metoda babatko

Plienka ako poistka

Tvrdenie, že bezplienková metóda sa úplne zaobíde bez plienok, nemusí byť pravdivé. Mnohé mamičky používajú plienky ako poistku, a to najmä počas spánku, pri cestovaní alebo na návšteve. Najlepšou možnosťou sú klasické látkové plienky, ktoré deti naučia rozdiel medzi cikaním a nepríjemným mokrým pocitom. Bezplienková komunikačná metóda však nie je o nátlaku či násilnom nútení dieťatka vykonať potrebu do nočníka. Ide o vlastnú aktivitu dieťaťa a touto metódou mu rodičia iba ponúkajú inú alternatívu, ktorá je v konečnom dôsledku pre dieťatko prirodzenejšia ako plienka. Výhodou je tiež fakt, že bábätko je odmalička v suchu a riziko zaparenia z plienky je minimálne.

Výhody bezplienkovej metódy

  • BKM vďaka priamemu kontaktu a všímaniu si signálov prehlbuje vzťah rodiča a bábätka
  • Deti sú menej uplakané, sú pokojnejšie a aj bolesti bruška a koliky sú minimálne
  • Minimalizuje sa tiež riziko zaparenín a infekcií, ktoré spôsobujú najmä jednorázové plienky a pocikané či pokakané plienky
  • Poloha v klbku je pre dieťatko prirodzená, cíti sa v nej bezpečne a ľahšie sa tak uvoľní a vykoná potrebu
  • Metóda BKM je ekonomická aj ekologická, pretože šetrí spotrebu jednorázových plienok a zároveň vašu peňaženku
  • Prechod z bezplienkovej metódy na nočník je oveľa jednoduchší ako z plienok, pretože dieťa už vie, čo od neho rodič posadením na nočník očakáva

Bezplienková metóda nie je iba o zredukovaní drahých plienok. V prvom rade ide o prirodzenú hygienu bábätka a v tom neposlednom o vnímanie potrieb vlastného tela. Skúšali ste túto metódu, alebo ju praktizujete?

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.