Veľká noc vo svete: dáte zbohom šibačke?

28. mar'18
Veľká noc vo svete: dáte zbohom šibačke?

Ešte len nedávno sme oslávili Vianoce a privítali nový rok a už je tu opäť Veľká noc. Kým u nás je tradíciou šibanie a oblievanie, v zahraničí poznajú aj iné tradície, ktoré majú od tých našich poriadne ďaleko. Zoznámte sa s nimi, možno ich preberiete aj do vašej rodiny.

Veľkou nocou sa u nás víta jar, no okrem toho má aj náboženské pozadie. Nech už ju doma oslavujete z akéhokoľvek dôvodu, je to tradícia, ktorá sa traduje z generácie na generáciu. Podobne to majú aj v ostatných krajinách, len tie zvyky sú trochu iné. Vybrali sme pre vás tie najzaujímavejšie a ktovie, možno ich doma zaužívate aj vy.

Austrália

Kým u nás Veľká noc pripadá na začiatok jari, v Austrálii vtedy oslavujú posledné letné dni. Naši protinožci sa však líšia ešte niečím iným - veľkonočným vačkovcom, ktorý dostal meno Bilby. V Austrálii sú totiž zajace a králiky považované za škodcov, preto ich jednoducho vymenili za zvieratko, ktoré sa volá bandikut králikovitý. Má dlhé úzke uši a už pomaly, ale isto dostáva aj svoju čokoládovú podobu. Deti tu však majú aj ďalší zvyk, a to hľadanie čokoládových vajíčok na veľkonočnú nedeľu. Tie si potom navzájom vymieňajú a ako inak, nosí ich Easter Bilby.

Egg hunt

USA a Kanada

V Spojených štátoch a Kanade sa deti počas veľkonočných dní zabávajú hľadaním ukrytých vajíčok. Tzv. “egg hunt” je už taký rozšírený, že sa koná aj vo veľkých parkoch v mnohých mestách. Ten, kto do svojho košíka nazbiera najviac čokoládových vajíčok, vyhráva, no z úlovkov sa tešia všetky deti. Zatiaľ čo v Kanade zvyknú deti hľadať samotné vajíčka z čokolády, v USA hľadajú zdobené kraslice, ktoré potom u rodičov vymenia za hračky a sladkosti.

Škandinávia

V severských krajinách si Veľkú noc spájajú s bosorkami, čarodejnicami a strigami. Vo Švédsku sa deti prezliekajú za veľkonočné strigy a s tvárami namaľovanými načerveno rozdávajú vajíčka. Nešibú s korbáčmi, ale s prútenými metlami a domácim nechávajú pred domom básničky a obrázky stríg. Vo Švédsku je sviatok Paskdagen vítaním jari a prebúdzaním prírody. Aj vo Fínsku vnímajú Veľkú noc ako protestantský sviatok. Aj v tejto krajine atmosféra pripomína skôr Halloween, pričom Fíni veria, že od Veľkého piatka až do Veľkonočnej nedele lietajú po krajine čarodejnice a prebúdzajú sa trollovia.

Peknú tradíciu majú aj Dáni. Deti v tejto krajine píšu listy, ktoré pred Veľkou nocou posielajú svojim priateľom a rodine. Ako symbol jari do každej obálky vložia snežienku a na listovom papieri vystrihnú rôzne ornamenty. Tieto prekáračkové listy posielajú anonymne len s bodkovaným podpisom. Urobia však iba toľko bodiek, koľko písmen má ich slovo. Obdarovaný človek potom musí hádať, od koho veľkonočný list dostal. Ak je jeho tip správny, dostane čokoládové vajíčko, ak nie, vajíčko dá odosielateľovi.

Veľkonočný zajačik

Írsko

V Írsku je dôležité, aby každý člen rodiny vrátane detí na Veľkonočnú nedeľu zjedol vajíčko, ktoré sliepočky zniesli na Veľký piatok. Vtedy znesené vajíčka sa označia krížikom, aby sa nezamiešali medzi ostatné. Potom sa vyberú do ulíc, kde všetci tancujú a súťažia o koláč. Veľká noc sa končí v nedeľu, kedy rodina zasadne k slávnostnej večeri. Počas nej deti dostávajú vajíčka. Tie potom môžu gúľať pomocou paličky alebo lyžice.

Francúzsko

Francúzi sa ani na Veľkú noc nezaprú v tom, že sú to gurmáni. V mestečku Haux sa počas Veľkej noci pripravuje omeleta až z 4500 vajec. V napoleonských časoch totiž nasýtila práve omeleta celú francúzsku armádu, ktorá cez mesto prechádzala. Vtedy Napoleon nakázal zozbierať vajíčka od všetkých obyvateľov. Francúzsko má však aj inú tradíciu. Počas Zeleného štvrtka zmĺknu všetky kostolné zvony, pretože odlietajú na požehnanie do Ríma. Keď sa vracajú, majú sladkosti pre všetky deti, no popadali im do trávy. Deti teda namiesto šibačky hľadajú v tráve ukryté sladkosti.

Veľká noc vo svete

Španielska Sevilla

Toto takmer miliónové mesto na juhu Španielska je preslávené okrem iného aj svojimi tradičnými veľkonočnými oslavami. Nečakajte však žiadne zajačiky ani čokoládové vajíčka, oslavy tu majú výrazný náboženský charakter. Mnohí veriaci zo všetkých 52 rádov pochodujú ulicami Sevilly a znázorňujú ukrižovanie Ježiša. Príznačné je pre nich oblečenie - vysoké špicaté čapice a tvár úplne ukrytá pod rúškom či závojom, veriacim ostávajú iba malé štrbiny na oči. Na rozdiel od ostatných farebných osláv Veľkej noci pôsobí pochod v Seville strašidelne a mnohí ľudia pred ním majú rešpekt.

Tak sa zdá, že mnohé krajiny sveta oslavujú Veľkú noc čokoládovými vajíčkami a ich hľadaním. Niektorým zahraničným návštevníkom dokonca prídu naše slovenské oslavy desivé, a to práve kvôli oblievaniu. Nejedna žena počas dodržiavania tejto tradície skončila v potoku a ľadová jarná voda jej namiesto zdravia priniesla chorobu. Tak čo poviete, meníte v rodine veľkonočné tradície?

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.