Vychovávate deti? Učte sa od Francúzov!

23. júl'18
Vychovávate deti? Učte sa od Francúzov!

Pri výchove detí sa mnohí rodičia riadia intuíciou a radami vlastných rodičov, no sem-tam všetci hľadajú inšpiráciu aj niekde inde. Každá kultúra má predsa svoje vlastné výchovné metódy, o ktorých sme ani netušili. V našej ponuke nájdete viac francúzskych výrobcov, a preto sme nazreli do toho, ako vychovávajú deti vždy upravení Francúzi.

Čo si predstavíte keď niekto spomenie Francúzsko? Niekomu sa v hlave okamžite vybaví Eiffelova veža, iný si predstaví čerstvý chrumkavý croissant a kávu a ďalší zase slimáky či Francúzsku riviéru. S Francúzskom sa však spája ešte jedna vec, a to vychované deti. Ako to len tí Francúzi robia?

Kvalitná strava a stolovanie

O Francúzoch je známe to, že sú veľkí gurmáni a záleží im na tom, čo majú na tanieri či už v reštaurácii, alebo doma. Na kvalitnú stravu si jednoducho potrpia a už odmalička k nej vedú aj deti. Tie už od útleho detstva jedia presne to, čo ich rodičia, hoci vo forme kaší. Takýto spôsob stravovania nielenže uľahčuje život rodičom, ale zároveň stimuluje chuťové bunky detí. To, čo je vo Francúzsku bežné, je v ostatných krajinách len ťažko prijateľné - viete si napríklad predstaviť, že už ročnému dieťatku naservírujete plesnivý syr a kačaciu paštétu?

Francuzsko jedlo

Francúzov vo fastfoode nájdete iba zriedka - radšej si pripravia kvalitné jedlo v pohodlí domova, alebo sa vyberú na večeru do luxusnej reštaurácie. Francúzov spája s jedlom ešte jedna vec, a to tá, že si jedlo vedia vychutnať. Čas raňajok, obeda či večere je pre nich akási spoločenská udalosť, počas ktorej sa zíde celá rodina za spoločným stolom. Ten sa zvykne prehýbať pod tromi chodmi jedál ako vystrihnutých z francúzskej kuchárskej knihy. Deti počas jedla pekne sedia za stolom, pričom všetky technologické vychytávky v podobe mobilov a tabletov musia ísť bokom.

Slušné správanie na prvom mieste

Francúzske deti sa musia správať slušne a bodka. Neprichádza do úvahy, aby sa dieťatko, ktoré už vie rozprávať, pri stretnutí so známym, v obchode alebo na návšteve nepozdravilo. Jednoduché a slušné “dobré ráno”, “dobrú chuť”, “ďakujem” či “nazdravie” patria medzi prvé známky slušného správania, ktoré sa deti vo Francúzsku naučia. Detičky už v útlom veku vedia, čo sa patrí a čo nie a zápornú odpoveď rodičov na akúkoľvek otázku berú ako konečnú. Aj napriek tomu sú francúzske deti spokojné, kreatívne a k tomu všetkému aj dobre vychované.

Technika “uspi sa sám”

Deti vo Francúzsku už v druhom mesiaci po narodení prespia celú noc. Nereálne? Rodičia na to majú jednoduchý trik - nechajte deti vyplakať sa. Je bežné, že deti sa počas spánku prebudia a okamžite začnú plakať. Zrejme väčšina rodičov v tomto období pribehne k dieťatku a snaží sa ho utíšiť. Francúzi však dávajú deťom priestor na to, aby utíšili bez ich pomoci. Takto sa v skorom veku naučia prespať celú noc a rodičia im prichádzajú na pomoc iba vtedy, keď plač neustáva.

Francuzsko spanok

Práca počká, deti nie

Na výchovu detí určite pozitívne vplýva aj pracovný režim francúzskych rodičov. Pracovný týždeň Francúzov totiž trvá iba 35 hodín a všetci pracujúci majú nárok na 30 dní dovolenky. Vďaka tomu môžu tráviť viac času so svojimi deťmi. Aj keď nie všetci Slováci poznajú takýto luxus v práci, hneď po príchode domov sa môžete začať venovať deťom. Francúzi ich berú na výlety, do parku, na piknik alebo na rodinné návštevy, no pokojne s nimi ostanú aj doma. Najdôležitejšie je to, že sú spolu.

Menej televízie, viac hračiek

Francúzi trávia približne o 20 % menej času pri televíznych obrazovkách ako napríklad Američania. Namiesto toho deťom vymýšľajú zábavný program a čo je najdôležitejšie - nechajú deti vybrať si z množstva aktivít tú najobľúbenejšiu. Keďže detská kreativita nepozná hranice, francúzske deti si často hračky vytvárajú vlastnoručne, a to z materiálov, ktoré majú po ruke. Ani sa nenazdáte a budete mať pred očami hračky z kartónu či kuchynských pomôcok. Stačí dať deťom voľnosť presne tak, ako to robia Francúzi.

Vždy upravené mamičky, štýloví oteckovia a k tomu ešte vychované deti? Aj takto môže vyzerať ukážková francúzska rodinka. Inšpirujte sa a vneste trochu francúzskeho temperamentu aj do vašej rodiny.

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.