Dieťa po 35ke? Pôjde to!

27. mar'19
Dieťa po 35ke? Pôjde to!

Máte po tridsiatke, ste úspešná, zamilovaná, so strechou nad hlavou… Jediné, čo ste doteraz nestihli, sú deti a možno začínate premýšľať nad tým, či už nie je neskoro. Dobrou správou je, že najnovšie výskumy tehotenstvo vo vyššom veku nezatracujú, práve naopak - majú pre budúce mamičky množstvo dobrých správ. Tak idete do toho?

V minulosti bola už 25-ročná žena považovaná za starú dievku, ktorá sa už nikdy nevydá a nebude mať deti. Dnes je realita úplne iná a mnohé ženy si hovoria - chvalabohu. Veď do tridsiatky ledva stihnú zoštátnicovať, nájsť si stabilnú prácu a ušetriť dosť peňazí na to, aby bábätku zabezpečili strechu nad hlavou a šťastné detstvo. A to ani nehovoríme o tom, že nie každá z nás má to šťastie a nájde svojho princa už na strednej škole.

Je to v kurze

Či sa vám to páči alebo nie, tehotenstvo vo vyššom veku je jednoducho v kurze. Dôkazom toho je napríklad vojvodkyňa Meghan, ktorá svoje prvé dieťatko porodí ako 37-ročná, herečka Eva Longoria, ktorá sa po prvýkrát stala mamou vo veku 42 rokov, speváčka Jennifer Lopez zasa porodila svoje dvojičky, keď mala 38. Nezaostáva ani Salma Hayek, Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Eva Mendes či komička Tina Fey. Zoznam mamičiek, ktoré priviedli svoje prvé bábätko na svet po sfúknutí 35 sviečok je naozaj dlhý a ak sa tak rozhodnete urobiť aj vy, nebudete ani prvá, ani posledná.

Predlžuje to život

Kto by to bol povedal, že porodiť vo vyššom veku vám zaručí dlhovekosť? Podľa výskumu Bostonskej univerzity, ktorý stále prebieha, ženy, ktoré porodia po štyridsiatke, majú až štvornásobne vyššiu šancu dožiť sa veku 100 rokov. Samozrejme, do úvahy sa neberú umelé oplodnenia alebo inak asistované otehotnenie. Vedci ešte celkom presne nevedia, prečo je to tak, no predpokladá sa, že pôrod vo vyššom veku spomalí starnutie a následne organizmus nadobudne schopnosť dlhovekosti.

Tehotenstvo vyssi vek

Dlhšie mladá a šťastná

Niet pochýb o tom, že dieťatko ženu nabije energiou a krásou v akomkoľvek veku. Pravdou však je, že kým mladšie mamičky vyzerajú mlado najmä vďaka svojmu veku, starším maminám na kráse pridáva práve materstvo. Deti vám do života zároveň prinesú hravosť, bezstarostnosť a viac smiechu, takže aj z vás sa zrazu stanú duchom mladí rodičia.

Tehotenstvom k múdrosti

Áno, okrem dlhovekosti, krásy a pocitu šťastia môžete pôrodom vo vyššom veku získať aj trochu viac rozumu. Môžu za to tehotenské hormóny, ktoré počas tehotenstva zaplavujú telo, a teda aj mozog. Vďaka tomu sa zlepšuje uvažovanie, pamäť a tiež schopnosť riešiť problémy, no pozitívne vplýva aj na duševné zdravie mamičky. To všetko s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí so starostlivosťou o bábätko, ktorá sa čoskoro stane vašou každodennou záležitosťou, ale trochu rozumu naviac vo vyššom veku poteší každého, no nie?

Samozrejme, pôrod po dovŕšení 35 rokov treba zvážiť najmä zo zdravotného hľadiska, pretože telo každej ženy je iné. Nie nadarmo o tehotenstve po prekročení tejto vekovej hranice odborníci hovoria ako o geriatrickom tehotenstve. Stále však platí, že ženy po tridsiatke sa cítia pripravenejšie, odhodlanejšie a majú pocit, že o bábätko sa dokážu postarať lepšie, pretože majú viac životných skúseností ako v mladšom veku.

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.