Zvieratko a dieťa: najlepší kamaráti?

14. mar'18
Zvieratko a dieťa: najlepší kamaráti?

Na to, či k malým deťom patrí chlpaté zvieratko, existujú rôzne názory. Jedno je však isté, či sa to rodičom páči alebo nie - zvieratká majú na deti pozitívny vplyv. Bránite sa zubami-nechtami pred tým, aby vám po byte alebo po dvore pobehoval ušatý psík alebo sa vám tam promenádovala mačka? Možno robíte vo výchove dieťatka zásadnú chybu.

Už dávno neplatí, že zvieratko do domácnosti s malým dieťaťom nepatrí a potvrdili to aj mnohé štúdie. Život so zvieratkom je plný radosti, smiechu a lásky. Samozrejme, že so sebou prináša aj veľa trpezlivosti pri výcviku a zodpovednosti. Domáce zvieratko je plne závislé od svojich pánov, no to, čo mu dáte vám mnohonásobne vráti.

Vyberajte poctivo

Ak ste vždy túžili po velikánskom psovi, ale bývate v menšom byte, prehodnoťte svoje rozhodnutie. Myslite tiež na to, že každý psík je iný - niektoré plemená potrebujú veľa pohybu, iné prespia celé dni. Sadnite si spolu s celou rodinou a popremýšľajte, čo vlastne od psíka očakávate. Mačky sú zase svojské a každá má inú osobnosť. Aj keď sa rozhodnete pre plemeno, ktoré je prítulné, napríklad ragdoll, nemusí to pri vašej mačičke platiť stopercentne. Nie každý má mačky rád, a to súvisí práve s tým, že neprídu na každé zavolanie ako pes.

Deti a mačka

Trošku iný maznáčik

Niekto by povedal, že mačky a psy sú také prvoplánové zvieratká. Ak sa chcete odlíšiť od ostatných, máte na výber z naozaj veľkého množstva zvieratiek počnúc andulkou a končiac prasiatkom či koníkom. Treba si však uvedomiť, čo starostlivosť o takéto zvieratká obnáša. Vtáčikom treba čistiť klietku, ktorá je pre nich v byte príliš malá. Čistenie klietky vás neobíde ani pri morských prasiatkach a veľa pozornosti si vyžadujú aj rybičky. Pri tých to bude nielen pravidelné kŕmenie, ale aj výmena vody v akváriu.

Zodpovednosť, ktorá nespí

Zvieratko v domácnosti s malým dieťatkom ho môže veľa naučiť. V prvom rade je to zodpovednosť a starostlivosť, bez ktorej sa pri domácom miláčikovi nezaobídete. Deti sa vďaka zvieratku naučia, že ho treba pravidelne kŕmiť, v prípade psíka aj venčiť a v prípade niektorých vyššie spomenutých im treba čistiť klietku. Taký psík chce okrem kŕmenia a venčenia aj trochu pozornosti naviac. Chce, aby sa s ním jeho ľudskí kamaráti hrali, pretože pre neho sú súčasťou svorky, bez ktorej nedokáže existovať. Zvieratká u detí pomáhajú rozvíjať empatiu, ale aj komunikačné schopnosti. Nech zdvihne ruku ten, kto sa zvieratku nikdy neprihovoril.

Deti, zviera a imunita

Chlpy a imunita

Ten, kto nedovolí, aby sa k dieťatku dostal čo len jeden jediný chlp, môže robiť zásadnú chybu. Prítomnosť chlpáčov v prvých rokoch života bábätka môže znížiť výskyt alergií na zvieratká vo vyššom veku. Neustála prítomnosť domácich miláčikov naštartuje detskú imunitu a znižuje tiež riziko respiračných ochorení. Samozrejme, reč je o čistých zvieratkách, ktoré si prešli povinnými očkovaniami a o ktoré je dobre a s láskou postarané. Ani náhodou neplatí, že deti majú vyrastať v sterilnom prostredí, v ktorom nemá imunita ani najmenšiu šancu posilniť sa.

Zvieratko a starostlivosť o neho nie je zadarmo. Stojí to nielen peniaze, ale aj čas a trpezlivosť. Všetko, čo však zvieratku dáte, sa vám vráti, a to rovno viacnásobne. Zvieracia láska nepozná hraníc, no vyžaduje aj lásku majiteľa. A čia je čistejšia, ak nie tá detská?

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.