Klimatické zmeny a tehotenstvo: čo sa deje s bábätkom v horúčavách?

16. apr'19
Klimatické zmeny a tehotenstvo: čo sa deje s bábätkom v horúčavách?

Pri plánovaní bábätka sa mnohé budúce mamičky zamýšľajú nad tým, či budú tehotenstvo zvládať lepšie v zime, alebo skôr v lete. Je lepšie potiť sa a predýchavať okrem tehotenstva aj horúčavu, alebo je praktickejšie zababušiť sa do kabáta? Každej žene vyhovuje niečo iné, no vedci teraz prišli s novým zistením, na základe ktorého si možno tehotenstvo v lete dvakrát premyslíte.

Mamičky, ktoré o tehotenstve v lete vedia svoje, nám určite dajú za pravdu, že to nie je med lízať. So zvládaním horúčav majú často problém aj ľudia, ktorí pod srdcom nenosia stále rastúce bábätko, ktoré organizmus ešte viac zahrieva. Je síce pekné vystačiť si s jednými letnými šatami namiesto troch vrstiev oblečenia a užívať si zmrzlinu na lavičke v parku, no ako to už býva, výhody so sebou prinášajú aj nevýhody. Ako teda extrémne horúčavy ovplyvňujú vnútromaternicový vývin bábätka?

Teplo a vrodené poruchy

Vysoké teploty a tehotenstvo si nerozumejú veľmi dobre. Letné horúčavy, ktoré nás už o pár mesiacov čakajú, nespôsobujú ťažkosti iba tehotným ženám, ale podľa najnovších štúdií nie sú prospešné ani pre bábätká. Americkí vedci totiž prišli na to, že ženy, ktoré sú počas tehotenstva vystavené vysokým teplotám, častejšie privedú na svet bábätká s vrodenými srdcovo-cievnymi poruchami. Teplo však nemá vplyv iba na plod, ale tiež na celkové reprodukčné zdravie. Vrodené srdcové chyby sú v súčasnosti najčastejším typom vrodených porúch u detí a podľa výskumníkov bude toto číslo v nasledujúcich rokoch iba stúpať.

Stále sa zvyšujúce letné teploty sú spôsobené klimatickými zmenami a globálnym otepľovaním, no ešte nie je celkom jasné, prečo tak negatívne vplývajú na vývin bábätka. Predpokladá sa, že teplo môže spôsobiť smrť buniek plodu a môže zároveň negatívne vplývať na proteíny, ktoré sú pre zdravý vývin bábätka nevyhnutné. Horúčavy počas tehotenstva môžu takisto spôsobiť predčasný pôrod či nízku pôrodnú váhu bábätka. Dobrou správou však je, že vysoké teploty majú takýto nepriaznivý vplyv na bábätko iba vtedy, keď je im mamička vystavená v prvom trimestri, počas ktorého sa vyvíja srdiečko a v poslednom trimestri, v ktorom hrozí riziko predčasného pôrodu.

Tehotenstvo horucavy

Ako s teplom bojovať?

Nie každý si vie tehotenstvo do bodky naplánovať tak, aby sa vyhol horúčavám. Snažte sa v lete preto tráviť čo najmenej času na priamom slnku a zdržiavajte sa v chladnejších miestnostiach a v tieni. Myslite však na to, že ani osem hodín denne v klimatizovanej miestnosti nenarobí dobrotu.

Mnohé páry využívajú tiež posledné mesiace vo dvojici na to, aby si naplno užili letnú dovolenku, pretože s bábätkom sa k moru tak skoro nedostanú. Pouvažujte však nad tým, či takéto extrémne horúčavy a relax na slnkom vyhriatej pláži zvládnete a najmä ako ho zvládne bábätko. Vyberajte preto radšej destinácie, kde sa teplota nevyšplhá príliš vysoko a snažte sa pobyt na slnku striedať s oddychom v tieni.

Tehotenstvo v lete, či tehotenstvo v zime? Samozrejme, každej žene vyhovujú iné teplotné podmienky a kým jedna znáša horúčavy bez problémov, ďalšia sa cíti na odpadnutie už po krátkej prechádzke rozpáleným mestom. Vitamín D je síce potrebný a po krátkom pobyte na slnku sa všetci cítime lepšie, no všetkého veľa škodí. Myslite v prvom rade na svoje zdravie a zdravie svojho dieťatka a robte všetko preto, aby sa narodilo zdravé ako repa!

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.