Pitný režim je dôležitý: dodržte ho hravou formou!

18. jún'19
Pitný režim je dôležitý: dodržte ho hravou formou!

Dodržiavanie pitného režimu môže byť v lete poriadny problém, najmä pre deti. Počas zábavnej hry si nie vždy nájdu čas na to, aby si dopriali zopár dúškov vody, ktorú ich organizmus v horúčavách určite potrebuje.

Pitný režim v lete, kedy ho potrebujeme dodržiavať najviac, niekedy poriadne trpí. Deti si iba málokedy nájdu čas doplniť tekutiny počas hier, ktoré ich cez prázdniny zamestnávajú. Inšpirujte sa našimi tipmi na to, ako do detí počas horúčav dostať dostatok tekutín. Keď sa o slovo prihlási úpal alebo dehydratácia, bude už neskoro.

Chce to chuť!

Povedzme si pravdu, čistá voda pre deti nie je veľmi lákavá. Je priesvitná, bez chuti a navyše ju rodičia počas horúčav deťom stále nútia. Skúste vode dodať trochu šmrncu obyčajným sezónnym ovocím a vytvorte tak chutné limonády bez pridaného cukru, no aj napriek tomu s chuťou. Využite prirodzenú sladkosť melónu, ktorý stačí nakrájať na kocky a dať do karafy s čistou vodou. Výborne poslúžia aj sladučké broskyne, jahody, maliny či černice. Zaujímavú chuť limonádam dodajú aj bylinky, najmä tymián, mäta a bazalka. A ešte jeden tip - ovocie vopred zamrazte, vo vode sa tak jeho chuť uvoľní rýchlejšie.

Leto limonada

Voda hrou

Napadlo vám niekedy, že aj pitie obyčajnej vody z kohútika môže byť zábavné? A veruže môže! Niekedy stačí naliať vodu do pohára s rozprávkovým motívom alebo pridať veselé slamky rôznych tvarov. Nudné pitie vody sa dá veľmi jednoducho premeniť aj na súťaž. Stačí, ak vytvoríte tabuľu s menami detí (poprípade s menami všetkých členov rodiny) a za jednotlivé denné míľniky budete udeľovať ocenenia v podobe krásnych nálepok. Odmenou za každý vypitý pohár môže byť v lete napríklad aj predĺženie večierky alebo pár centov do prasiatka.

Aj mlieko sa počíta!

Voda síce smäd zaženie najlepšie a v rámci pitného režimu by sme jej mali prijať čo najviac, no nie je jediným zdrojom tekutín. Podľa najnovších výskumov z kanadskej McMaster University výborne poslúži aj mlieko, a to najmä aktívnym deťom. Čerstvé mlieko po športových výkonoch rýchlejšie dopĺňa sodík, ktorý sa z organizmu vyplavuje spolu s potom a zároveň je mliečko výborným zdrojom proteínov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý rast svalov.

Pomocník zelenina

Sezónne v lete nie je iba ovocie, ale aj zelenina. Obohaťte pitný režim detí o šťavnaté uhorky, paradajky, cuketu, papriku, zeler či inú zeleninu. Jej výhodou nie je iba dostatok tekutín, ale aj množstvo vitamínov a minerálov, ktoré v zelenine kupovanej počas zimy nenájdete. Pre mnohé deti je zelenina nelákavá, pretože na rozdiel od ovocia nie je sladká. To však môžete zmeniť - pripravte deťom zdravý snack v podobe nakrájanej zeleniny s orieškovými maslami alebo vhoďte pár kúskov uhorky či zeleru do limonády.

Leto pitny rezim melon

Nanuky do ruky

Len ťažko by ste hľadali ideálnejší a chutnejší spôsob, ako do detí počas horúcich dní dostať tekutiny. Vyberte obľúbené ovocie vašich drobcov, dôkladne ho rozmixujte, pridajte kokosovú vodu alebo vodu z aloe vera, ktorá nanukom dodá ešte lepšiu chuť. Takto pripravený nanukový základ vlejte do formičiek na nanuky alebo do multidávkovačov, pridajte drevené paličky a nechajte zamraziť. Už o pár hodín budú zdravé sladkosti s množstvom tekutín pripravené!

Buďte príkladom

Deti sa učia napodobňovaním, o tom niet pochýb. Preto ak chcete, aby vaše deti pili vodu, musia to najprv vidieť robiť vás. Rodičia sú prvými vzormi detí, po ktorých opakujú, učia sa od vás a chcú byť ako vy. Byť vzorom znamená ísť príkladom nielen čo sa týka pitného režimu, ale v podstate všetkého. Chcete, aby deti jedli dostatočné množstvo ovocia a zeleniny? Buďte príkladom a servírujte tieto suroviny aj sebe. Chcete, aby sa deti chránili pred slnkom? Aby počas prázdnin veľa čítali či mali dostatok pohybu? Začnite od seba a uvidíte, že postupne si tieto návyky vybudujú aj deti.

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.