Tieto zmeny vás po pôrode nepotešia

16. mar'17
 Krása,
Tieto zmeny vás po pôrode nepotešia

Vypadávanie vlasov, zhoršená pleť, lámajúce sa nechty. Kým počas tehotenstva priam žiarite a kvitnete, po pôrode vám zmena hormónov pripraví nepríjemné prekvapenie. Nejde však o nič nezvyčajné a vôbec to neznamená, že ste chorá alebo je s vami niečo zle. Panika nabok, poradíme vám, čo s tým.

Začnite zvnútra

Žiaľ, s hormónmi nič nespravíte a potrebujete poriadnu dávku trpezlivosti. No správna výživa, hydratácia, aktívny pohyb a podľa možností aj relaxácia vám pomôžu tieto problémy zmierniť.

Dojčiaca žena by mala denne vypiť 2 - 3l tekutín, ideálne viac ako polovicu do poludnia. Najlepšia je čistá alebo dojčenská voda, čaje a polievky. Neodporúča sa káva s kofeínom, sladené nápoje alebo priveľa čierneho čaju. Fľašu vody majte radšej vždy po ruke. Správna hydratácia pomáha pri tvorbe mlieka, pomôže vám so zhadzovaním tehotenských kilogramov a zároveň hydratuje aj vašu pleť.

Vaše telo potrebuje po pôrode veľa živín. Dojčenie je energeticky namáhavé a vydávate pri ňom aj mnoho minerálov a stopových prvkov. Vaša strava by mala preto obsahovať veľa zeleniny a ovocia, kvalitných bielkovín, tukov a sacharidov. Vašej pleti, vlasom aj nechtom prospieva vitamín A, vitamíny skupiny B, C, D, E a H (biotín). Počas dojčenia by ste mali prijímať o 15 g viac proteínu a vyššie množstvo vápnika.

K vlasom buďte ohľaduplná

Vypadávanie vlasov

Vlasy vám môžu vypadávať po troške aj vo veľkých chumáčoch. Počas tehotenstva zvýšené množstvo estrogénu podporovalo rast vlasov, po pôrode však klesá. Za smutný pohľad na vašu kefu, vankúš či odtok v kúpeľni, môžu hormóny. Ide len o dočasný stav a do roka by mali vlasy prestať padať, no a do troch rokov by ste mali mať vlasy v pôvodnom stave.

Ako sa o takéto vlasy starať? Čím menej chemikálii, tým lepšie. V prvom rade si zvoľte kvalitnú kozmetiku a podľa možností vždy používajte balzam na vlasy, kvôli ľahšiemu rozčesávaniu. Časté umývanie vlasom neprospieva a najmä vtedy vypádava najviac vlasov. Niektoré mamičky riešia tento problém aj skrátením vlasov. Určite by ste mali obmedziť sťahovanie vlasov gumičkou, fénovanie, žehlenie vlasov, kulmovanie, farbenie, používanie lakov a tužidiel, no a v neposlednom rade účesy, ktoré zaťažujú vaše vlasy.

Namiesto toho zvoľte šatky, čelenky, mäkkšie a väčšie gumičky, ktoré vaše vlasy veľmi nesťahujú. Vhodné je ošetrovanie vlasov prírodnými olejmi. Po umytí si môžete do končekov vlasov naniesť kokosový olej.

Krátke nechty sú praktickejšie

Nedostatok vitamínov a minerálov sa prejavuje aj na zhoršenej kvalite nechtov, ktoré môžu byť lámavé. Problém vyriešite jednoducho. Nožničkami. Krátke nechty sú praktickejšie aj pri starostlivosti o bábätko a zároveň je nižšia šanca, že ho nechtiac poškriabete. Kvalita nechtov sa môže zhoršovať aj častým umývaním rúk. Kúpte si preto kvalitný krém na ruky s vyšším obsahom vápnika. Výborným doplnkom je aj olejček na výživu nechtovej kože.

Akné aj pigmentové škvrny

Tehotenstvo je skutočne magické obdobie. Ženy, ktoré kedysi trpeli na akné s ním už problém mať nemusia. A naopak ženy, ktoré akné v živote nezažili, sa s ním môžu po prvýkrát stretnúť po pôrode. Nie je to tak samozrejme v každom prípade. Vinníkom sú opäť raz hormóny. Tento problém by mal byť opäť len dočasný. Vy si môžete pomôcť pravidelným čistením pleti a kvalitnými krémami proti akné, no koniec koncov potrebujte najmä trpezlivosť.

Problémy s pokožkou po pôrode

Ďalším častým problémom sú pigmentové škvrny, ktoré vznikajú už počas tehotenstva. Hormonálna búrka vo vašom tele podporuje melanín k tvorbe pigmentácie. Tá sa najčastejšie prejaví v tmavšom zafarbení bradaviek, vytvorení tmavej čiary na brušku (tzv. linea negra) a aj pri pigmentových škvrnách najčastejšie na tvári, krku a rukách. Kým bradavky a linea negra po pôrode vyblednú, pigmentové škvrny môžu zostať. Najlepšia zbraň proti nim je prevencia ešte počas tehotenstva. Teda nevystavovanie sa slnečným lúčom, používanie vysokého ochránného faktora a klobúčikom. Ak už pigmentové škvrny máte, počkajte pár mesiacov, či samé nevyblednú.

Ak tehotenské škvrny neustupujú je čas navštíviť odborníka. Mamičky väčšinou začínajú s bieliacimi krémami, no tie majú pomerne slabú účinnosť. Navyše niektoré produkty sa nesmú používať počas tehotenstva alebo dojčenia. Ak vám nezaberú, môžete skúsiť niektorú z nasledovných procedúr: intenzívne pulzové svetlo, chemický peeling alebo  mikrodermabrázia. IPL (intenzívne pulzové svetlo) ničí pigmentové bunky pomocou impulzov svetla. Chemický peeling prostredníctvom chemikálii odstraňuje vrchné vrstvy pokožky. A mikrodermabrázia zasa zbrúsi povrchové časti pokožky. Tieto procedúry však môžete absolvovať až po pôrode, v niektorých prípadoch až po ukončení dojčenia.

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.