Zima neustáva: ako ju prežiť s dieťatkom?

21. feb'18
Zima neustáva: ako ju prežiť s dieťatkom?

Zdá sa, že zime sa tento rok naozaj nechce odísť a predpovede nás o tom len utvrdzujú. Blížiace sa mrazy a časté sneženie teší viac deti ako rodičov, ktorým už dochádzajú nápady ako svoje malé poklady zabaviť. Zima však nie je iba o sánkovaní a stavaní snehuliakov, ale aj o dostatku vitamínov a teplom oblečení.

Pri každom vykuknutí slniečka a plusových teplotách sa tešíme, že konečne prichádza jar. Zima však môže trvať až do konca marca, takže sa na ňu treba pripraviť najmä psychicky. Dlhé prechádzky na mrazivom čerstvom vzduchu pod zubatým slnkom majú svoje výhody, ale aj pravidlá. Poznáte ich?

Strážte si čas

Prechádzky by mali byť v zime na dennom poriadku. Deti si pobytom vonku posilňujú imunitu, hýbu sa a aj pri tom najmenšom náznaku slniečka prijímajú vitamín D, ktorého máme v zime všetci nedostatok. Dávajte však pozor na to, ako dlho ste von, s akým veľkým dieťatkom a v akom počasí. To, čo zvládnu dospelí, nemusí byť dobré pre tých najmenších.

S novorodeniatkami a batoľatami môžete ísť von do teploty -5 stupňov, s dojčatami a staršími deťmi aj do -10. Podstatné je kvalitné teplé oblečenie, čiapka, rukavice a šál. Ten by ale nemal zakrývať nos a ústa. Vydychovaný vzduch na látke zamŕza, čo v konečnom dôsledku škodí viac. Ak máte pocit, že počasie nie je práve ideálne na prechádzku, neriskujte. Postačí, ak vyjdete s kočíkom na balkón alebo poriadne vyvetráte.

Deti a zima

Posilňujte imunitu

Oslabená imunita v zime spôsobuje prechladnutia aj chrípky. Ak chcete deti udržať zdravé po celý rok, rovnako po celý rok posilňujte ich imunitu. Všeobecne bývajú zdravšie deti, ktoré trávia viac času na čerstvom vzduchu, jedia viac ovocia a zeleniny a nežijú v prehnane sterilnom prostredí. V takom prípade si organizmus nedokáže prirodzene vytvoriť protilátky, pretože si ich nemá na čo vytvoriť. Obranyschopnosť organizmu posilníte aj postupným otužovaním detí už odmalička.

Myslite aj na pokožku

Citlivá detská pokožka si žiada oveľa viac starostlivosti v extrémnych teplotách, ktorými sú pre detičky aj letné a zimné mesiace. Nezabúdajte na pravidelné krémovanie kvalitnými prípravkami určenými špeciálne na detskú pokožku. Dbajte na mastnejšie krémy a v zime sa vyhýbajte tým hydratačným. Je prirodzené, že rodičia sa boja, aby ich deti nepremrzli. S oblečením to však netreba preháňať. Vo všeobecnosti platí, že deťom by ste mali obliecť o jednu vrstvu oblečenia menej ako sebe, o dostatočné teplo sa postará najmä kvalitný fusak. Ešte menej však treba obliecť maličké v prípade, že ho beriete na prechádzku v nosiči - vtedy ho dostatočne hrejete vy vlastným telom.

Prípravu na prechádzku s dieťatkom nepreháňajte, ale ani ju nepodceňujte. Ideálne je nájsť si zlatú strednú cestu. Najdôležitejšie je však vôbec sa na čerstvý vzduch vybrať a nebáť sa ani ľahkých mrazov. Začnite zľahka - každý deň pár minút a postupne sa odvážte byť s dieťatkom na vzduchu dlhšie. A ani sa nenazdáte a konečne tu bude jar!

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.