Letné pochúťky pre malých maškrtníkov

15. máj'18
Letné pochúťky pre malých maškrtníkov

Leto si žiada nielen ľahšie oblečenie, ale aj ľahšie jedlá. Nezaťažujte svoje detičky počas horúcich dní ťažkými jedlami, práve naopak. Pripravte im niečo jednoduché, plné ovocia a zeleniny. Po našich receptoch sa budú len tak obzerať, kde je ďalšia porcia! Privítajte leto tak ako sa patrí - chutným jedlom pre tých najmenších.

Deti potrebujú pre zdravý vývin a spokojné brušká rozmanitú stravu, na ktorú netreba zabúdať ani v lete. S príchodom teplejšieho počasia však treba v jedálničku čo-to zmeniť a prispôsobiť jedlo potrebám dieťatka. Prinášame vám pár receptov, ktoré pripravíte v priebehu pár minút a už sa ich nezbavíte.

Cuketové pyré pre deti od 4 mesiacov

Cuketa je vynikajúcim zdrojom antioxidantov a hoci ich nemá až toľko ako tekvice dozrievajúce na konci leta či na jeseň, netreba ju z jedálnička vynechávať. Jej jemná a mäkká dužina je ako stvorená na polievky či pyré. Keďže varením sa z cukety vyplavujú drahocenné antioxidanty, treba nájsť šetrnejší spôsob prípravy - napríklad parný varič Beaba.

Ingrediencie

  • 150 g cukety

Postup

Cuketu umyte vo vode, ošúpte a rozrežte napoly. Vyberte semiačka a nakrájajte cuketu na malé, asi centimetrové kocky. Vložte do parnej nádoby a vodu dolejte po úroveň 3 a uvarte. Po doparení vodu vylejte, cuketu vložte do mixéra a do hladka rozmixujte. Podľa potreby pridajte vodu. Starším deťom môžete toto cuketové pyré ochutiť podľa vlastnej chuti a fantázie.

Cuketove pyre

Cviklovo-syrové pyré s quionoou pre deti od 7 mesiacov

Cvikla je podobne ako cuketa bohatá na antioxidanty, vďaka čomu je toto jedlo vhodné pre celú rodinu. V kombinácii s quinoou, ktorá patrí medzi najzdravšie potraviny na svete, vytvoríte deťom jedlo plné výživných látok. Sladká chuť cvikly a kyslosť kozieho syra vytvoria dokonalú letnú kombináciu.

Ingrediencie

  • 140 g uvarenej červenej repy
  • 30 g quiony
  • 10 g čerstvého kozieho syra

Postup

Quinou spolu s 45 ml vody vložte do zásobníka na ryžu. Upevnite do variča, dolejte vodu po úroveň 3 a dajte variť. Uvarenú a ošúpanú červenú repu nakrájajte na malé kocky. Po uvarení quiony dajte všetky ingrediencie aj s kozím syrom do mixéra. Mixujte až kým sa vám konzistencia páči. Celú rozmixovanú hmotu môžete servírovať v miske, ale pre väčšiu zábavu počas jedla môžete hmotu vložiť do formičiek a vyklopiť.

Cvikla kozi syr

Ľadová melónová pochúťka pre deti od 9 mesiacov

Sladký a šťavnatý melón patrí k letu presne tak ako horúčava. Je osviežujúci a obsahuje množstvo vody, vďaka čomu deti aj takýmto spôsobom dodržiavajú pitný režim a ostávajú hydratované. Kvetinová pomarančová voda dodá tejto pochúťke ešte viac sviežosti. Pripravte rovno trojnásobnú dávku, len pre istotu.

Ingrediencie

  • 130 g melónu
  • pomarančová kvetinová voda

Postup

Melón umyte, rozpoľte a odstráňte všetky jadierka. Rozkrájajte ho a oddeľte dužinu od šupky - môžete ju odrezať, ale takisto ju povyberať lyžicou či naberačkou na zmrzlinu. Melón nakrájajte na malé kúsky a vložte do mixéra. Začnite mixovať a podľa potreby prilievajte vodu. Nakoniec pridajte pár kvapiek pomarančovej kvetinovej vody a premiešajte. Túto “polievku” môžete deťom okamžite podávať, ale výborne chutí aj zmrazená.

Melonova pochutka

Baby Piña colada pre deti od 13 mesiacov

Tento detský koktail je skutočnou pochúťkou a deti si ho najviac vychutnajú po jedle ako dezert. Kokosové mlieko by detičky mali prijímať iba príležitostne, pretože obsahujú vysoký podiel tukov, hoci zdravých. Tie však deti do tela dostávajú už vďaka hlavnému jedlu a mliečnym výrobkom. Ak však váš drobec neznáša dobre laktózu, bez obáv nahraďte smotanu práve kokosovým mliekom.

Ingrediencie

  • 160 g ananásu
  • 20 ml kokosového mlieka
  • 2 čajové lyžičky strúhaného kokosu

Postup

Ananás ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Vložte do parného variča, vodu dolejte po úroveň 3 a začnite variť. Po uvarení zlejte vodu a dajte ananás s ostatným ingredienciami do mixéra. Mixujte a podľa potreby prilievajte ananásovú vodu, ktorá ostala po varení ovocia. Piña coladu vlejte do pohára, ozdobte a podávajte malým maškrtníkom.

Baby pinacolada

Vďaka týmto jednoduchým a rýchlym receptom si detičky užijú každý jeden letný deň naplno. Rodičov zase poteší, že aj takouto hravou cestou do detí dostanú všetky dôležité vitamíny a minerály. Začnite leto hravo a chutne!

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.