Esenciálne oleje - zázraky z prírody

10. apr'18
Esenciálne oleje - zázraky z prírody

Neuveriteľná sila a zdravie v jednej kvapke, aj tak by sa dala opísať jedna jediná kvapka akéhokoľvek esenciálneho oleja. Dnes sa mnohé mladé mamičky cítia unavené a pod tlakom spoločnosti. Práve tieto oleje pomáhajú nielen zrelaxovať myseľ, ale majú aj iné blahodárne účinky a mnohé z nich pomôžu aj malým deťom. Čítajte ďalej a nechajte sa opantať vôňami, ktoré nikde inde nenájdete.

Napadlo by vám pred pár rokmi, že svet olejov sa nekončí pri tom olivovom? Z množstva rastlinných olejov sa môže nejednému človeku zatočiť hlava. Veď kto by si pomyslel, že na pultoch raz bude stáť marhuľový či petržlenový olej, alebo taký z malinových jadier, ale aj zo semien uhorky? Každý z esenciálnych olejov je pritom jedinečný a má aj svoje osobité vlastnosti. Keď sa raz zamilujete do týchto olejov, nebudete sa ich vedieť vzdať.

Baby friendly oleje

Ak sa pýtate, či sú esenciálne oleje vhodné aj pre malé deti, odpoveď je áno. Musíte byť však oveľa viac opatrní a nikdy dieťatku nepodávajte olej pred konzultáciou s pediatrom. Myslite však na to, že tieto oleje sú silné a niektoré dokonca agresívne aj pre dospelého. Pred použitím preto oleje stále rieďte, najlepšie iným olejom a najlepšie kokosovým, avokádovým či mandľovým. Pred nanesením na detskú pokožku olej vždy vyskúšajte na vlastnom tele, aby nepálil. Vyhýbajte sa citlivým miestam a za žiadnych okolností nekvapkajte oleje do uška, nošteka ani očí detí. Ak vám pediater neporadí inak, esenciálne oleje používajte iba na pokožke dieťatka a vyhnite sa vnútornému použitiu.

Esenciálne oleje

Boľavé ďasienka a zúbky

Rast zúbkov niektoré detičky prežívajú veľmi ťažko a zúfalstvo sa lapá aj rodičov. Ak sa chcete vyhnúť chémii a zbytočným liekom, skúste olej z klinčekov. Ten je protizápalový, antibakteriálny, antiseptický a posilňuje imunitu organizmu. Klinčeky a olej z nich sa už v minulosti používal na ťažkosti v ústach či na rôzne kožné infekcie a dnes po ňom siahajú aj dospelí. Prvým krokom pred natretím ďasienok musí byť vždy riedenie. Pri prerezávaní zúbkov zrieďte olej tak, aby bolo v konečnom výsledku viac kokosového oleja a naneste vatovým tampónikom alebo tyčinkou do uší na miesta, kde sa prerezávajú zúbky.

Na ekzém a vyrážky

Mnohé detičky sa v detstve z rôznych dôvodov potrápia kožnými problémami. Na ekzém, vyrážky, či iné kožné ochorenia sú ako stvorené levanduľové a muškátové oleje. Najmä levanduľa má okrem iného aj terapeutické vlastnosti, takže deťom uľaví aj po psychickej stránke, ktorá kožné ochorenia sprevádza. Levanduľový olej má ešte inú skvelú vlastnosť - pomáha bábätkám zaspať. Ak chcete, aby vaše malé poklady pokojne spinkali, pripravte im masáž alebo nakvapkajte zriedený olej do kúpeľa. Rieďte však v pomere 1:10, čiže 1 kvapka oleja na 10 ml kokosového oleja.

Nepríjemná kolika a reflux

Aj tieto problémy, ktoré trápia maličké bábätká, majú svoje riešenie v podobe esenciálnych olejov. Všetky mamičky zrejme poznajú silu feniklového čajíka a podobne pomáha aj feniklový olej v spolupráci s koriandrovým. Zriedenú olejovú zmes natrite na bruško bábätka, stačí naozaj málo. Ak problémy pretrvávajú, použite čistý feniklový olej bez koriandru, avšak zriedený.

Novorodenecká žltačka

Niektoré detičky po príchode na svet privítajú nielen milovaní rodičia a príbuzní, ale aj novorodenecká žltačka. Tá je často dôvodom, prečo musia mamičky v nemocnici pobudnúť trochu dlhšie. Priebeh novorodeneckej žltačky však uľahčí olej zvaný geranium. Zmes olejov z citróna a rozmarínu takisto urýchli liečbu tejto žltačky a dieťatko si bude novopečená mamička môcť vziať domov o niečo skôr.

Nádcha a nachladnutie

Má vaše dieťatko často nádchy? Tu perfektne pomôže eukalyptový olej. Na ten si však treba dávať pozor, pretože nezriedený je veľmi silný aj pre dospelých. Pre deti je najvhodnejší olej Eukalyptus radiata, ktorý nie je až taký agresívny. Olej možno masírovať na hruď či kvapnúť jednu kvapku pod nos dieťatka. Eukalyptový olej je účinný aj v aromalampe pri vyparovaní. Dieťatko ho nielen vdychuje v neagresívnej forme, ale zároveň rozvonia celý dom.

Olej z mäty

Základné pravidlá pri olejovaní

  • Oleje používajte len pri bábätkách, ktoré sú staršie ako 2-3 mesiace
  • Nikdy nedávajte deťom užívať olej vnútorne
  • Esenciálne oleje vždy rieďte nosnými olejmi (kokosový, mandľový, avokádový…)
  • Vyhnite sa uškám, nošteku a očkám detí
  • Pár dní po očkovaní držte oleje bokom od dieťatka
  • Pri inhalovaní neprekročte 30 minút

Okrem týchto olejov existuje ešte neuveriteľne veľké množstvo iných olejov, ktoré stojí za to preskúmať. Mnohé prírodné oleje sú dokonca raw, takže nimi môžete osviežiť napríklad šalát, ktorý získa úplne novú chuť. Ako sme už spomenuli, oleje sú taký zázrak, ktorý si zamiluje celá rodina. Máte už ten svoj?

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.