Detská výživa naprieč krajinami - čo papajú deti vo svete?

08. júl'18
Detská výživa naprieč krajinami - čo papajú deti vo svete?

Prvé jedlo bábätka sa síce začína materským mliekom, no deti postupne objavujú aj nové chute. Napadlo by vám, že nie všetky deti papajú hráškové či mrkvové pyré, ale z nášho pohľadu ich tanier zdobia trochu exotickejšie jedlá? Pozrite sa s nami na to, čo jedia deti z iných kútov sveta.

Pri vymýšľaní detského jedálnička rodičia často skĺznu do rutiny a pripravujú deťom stále to isté dookola. Ozvláštnite trochu tieto tradičné jedlá o jednu cudzokrajnú ingredienciu - inšpirujte sa stravou detí zo sveta.

V Číne jedia ryby a ryžu

Deti v Číne už odmalička poznajú chuť rýb. Rodičia im túto vykostenú pochúťku plnú proteínov pripravujú na pare spolu s ryžovou kašou congee. Táto príloha je v Číne veľmi obľúbená, pretože sa dá pripraviť na mnoho spôsobov a vždy môže chutiť inak. Ryžová kaša congee sa deťom najčastejšie pripravuje práve s rybou, ale aj s bambusovými výhonkami či tofu. V severných častiach Číny, kde podmienky na pestovanie ryže nie sú práve najpriaznivejšie, ju nahrádzajú napríklad pšenom.

Deti jedlo cina

Švédske deti jedia tradičnú klobásku

Španieli majú paellu, Kórejčania miyeokguk a Švédi zase falukorv - tradičné jedlo, ktoré sa vyrába podobne ako obľúbená boloňská klobáska. Tvorí ju hovädzie alebo bravčové mäso zmiešané so zemiakovým škrobom a základným korením, medzi ktoré patrí aj soľ, čierne korenie a cibuľa. Falukorv sa len predvarí a je pripravený na jedenie! Najčastejšie sa podáva so zemiakovým pyré, cestovinami so syrovou omáčkou či fazuľkami. Tak ako väčšina klobások, aj švédska falukorv má vysoký podiel tuku, takže nepatrí medzi jedlá, ktoré by deti mali jesť príliš často.

Obľúbené chobotnice pre Japoncov

Aj vy máte pocit, že chobotnice nie sú práve ideálne jedlo pre deti? Nuž, v Japonsku jedia chobotnice naozaj všetky generácie od detí až po dôchodcov. Túto morskú pochúťku Japonci väčšinou pripravujú ako guľaté knedlíky a existujú dva spôsoby prípravy - takoyaki a akashiyaki. Na prvý spôsob prípravy je potrebné vajíčko, na ten druhý zase múka. Knedlíčky sú vraj chutné, nadýchané a predstavujú ľahšie jedlo, ktoré môžu vaše deti pokojne jesť rukami ako jednohubky.

Deti jedlo japonsko

Kórejské deti jedia morské riasy

Miyeokguk, alebo polievka z morských rias, je bohatá na živiny ako železo, jód a vlákninu. Jedia ju pritom nielen deti, ale aj mamičky po pôrode. Riasy nori dnes nájdete v takmer každom obchode a predstavujú výbornú príležitostnú desiatu či olovrant. Sú plné omega-3 mastných kyselín, kalcia či vitamínu B12 a jesť ich je vraj podľa kórejských mamičiek zábava. Deti lákajú nielen farbou, ale aj zvláštnou textúrou, ktorá je chrumkavá, no v ústach okamžite zmäkne.

Deti v Španielsku jedia paellu

V národnom jedle Španielska, paelle, sa nachádza šafran - obľúbené korenie, no aj iné chutné a zároveň zdravé chute. To, akú paellu deti dostanú na tanieri závisí od aktuálneho ročného obdobia. Najčastejšie v nej však nájdete mäso, morské plody, ryžu a zeleninu. Paella je v Španielsku populárna aj preto, lebo jej príprava je veľmi jednoduchá a stačí do nej pridať to, čo nájdete v chladničke. Všetky ingrediencie stačí zmiešať na panvici a paella je hotová!

Deti jedlo paella

V Indii vedú mungo fazuľky

Mungo fazuľky sú takisto ako ostatné strukoviny bohaté na bielkoviny a vlákninu a najčastejšie sa pridávajú v naklíčenej forme do šalátov. Fazuľky mungo majú výraznú typickú chuť, ktorú budete cítiť v každom jedle, do ktorého ich pridáte. Uvaríte ich oveľa rýchlejšie ako iné známe strukoviny, takže sú aj záchranou na poslednú chvíľu. V Indii patrí medzi najobľúbenejšie detské jedlá kaša z týchto fazuliek, kokosového mlieka a zázvoru, tak hurá do toho!

Mexiko a špeciálna zmes korenia

Mexičania majú vlastnú zmes korenia, ktorú pridávajú už do detských jedál. Táto zmes zvaná achiote je kombináciou semien z rastliny annatto, oregana, cesnaku, škorice, muškátového orieška a octu. Achiote dodá jedlu zaujímavú dochuť - stačí touto zmesou potrieť grilované kura alebo ju priliať do vody, v ktorej budete variť ryžu. Achiote v sebe ukrýva množstvo antioxidantov a protizápalových látok. Toto trošku zabudnuté korenie dodá každému jedlu špecifickú chuť, ktorú si deti naozaj obľúbia.

Tak čo poviete? Našli ste si medzi svetovými jedlami pre deti nového obľúbenca, alebo radšej ostávate verní slovenskej klasickej kuchyni?

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.