Alergia na potraviny? Žiadny problém!

25. apr'18
Alergia na potraviny? Žiadny problém!

Celiakia, laktózová intolerancia, alergia na orechy, ovocie, zeleninu… Niekomu sa môže zdať, že vrece s alergiami sa v posledných rokoch poriadne roztrhlo. Alergie na potraviny však nie sú žiadnou katastrofou, aj s nimi dokážete drobcom vykúzliť na tanieri zázraky a ešte k tomu chutné!

Ešte predtým, ako začnete po stanovení diagnózy panikáriť, na chvíľu sa zastavte a uvedomte si, čo to znamená pre celú rodinu. Skúste novú diétu nenazývať diétou alebo trápením, ale novým životným štýlom, ktorým sa bude riadiť celá rodina. A teraz sú na rade ďalšie kroky, pretože či už chcete, alebo nie, život v kuchyni bude odteraz vyzerať trochu inak.

Krok č. 1 - Plánujte!

Varenie a pečenie pre deti s alergiami je tak trochu výzvou. O to jednoduchšie to však bude, ak si jedálniček naplánujete aspoň týždeň dopredu. Vďaka tomu budete presne vedieť, čo sa v jedle nachádza, kým v reštauráciách si nemôžete byť stopercentne istí. Zvolajte rodinnú radu a opýtajte sa všetkých členov, na čo majú chuť. Potom už len hľadajte recepty a plánujte, plánujte, plánujte.

Krok č. 2 - Nedráždite črevá

Pre niekoho je to možno novinka, no črevá sú taký druhý mozog, ktorý zodpovedá za množstvo alergií. Práve v ňom sa pri nepozornosti a nezdravej strave usádzajú škodliviny, ktoré treba z tela vyplaviť. Dobrou správou je, že pravidelná očista čriev nie je až taká náročná. Črevnú mikroflóru pomáhajú obnovovať tučné mliečne výrobky, najmä biele jogurty a acidofilné mlieko, ale aj zdravé tuky ako avokádo, kokosový či olivový olej a rôzne orechové maslá.

Alergia lepok

Krok č. 3 - Experimentuje

Varenie s dôrazom na alergie neombedzuje, práve naopak. Dáva vám priestor na vybláznenie, objavovanie nových chutí a možností. Vďaka alergii máte možnosť vyskúšať novú múku, mlieka, ovocie či zeleninu, ktoré dokážete dokonale skombinovať a na svoje si prídete nielen vy a deti, ale aj vaše chuťové poháriky.

Krok č. 4 - Hľadajte náhrady

Tento krok ide ruka v ruke s tým predchádzajúcim. Už dávno sa na pulty obchodov dostali náhrady múky, masla, mlieka či dokonca vajec a teraz prišla vaša chvíľa! Zistite, čo môžete nahradiť a myslite pri tom na to, že náhrada je častokrát zdravšia ako pôvodná potravina. Pšeničnú múku nahraďte pri pečení kokosovou, ale perfektne ju zastúpi aj kakao. Vajíčka sa zase dajú nahradiť ľanovými semiačkami či ľanovou múkou a chutnejšiu náhradu za mlieko ako lahodné mandľové či kokosové mlieko ste snáď ešte neochutnali.

Krok č. 5 - Nakupujte lokálne

Nič sa nevyrovná domácej zelenine, mäsu od lokálneho farmára či ovociu priamo zo stromu. Podobne je to aj s domácimi vajíčkami, ale aj s múkou priamo z mlyna. Alergie na potraviny sa rozmnožili aj v dôsledku nekvalitných potravín, ktoré sú až priveľmi často dopestované prirýchlo a s pridaním zbytočných látok. Snažte sa čo najviac potravín kupovať od lokálnych výrobcov a dodávateľov, nielenže budete mať na tanieri zdravé jedlo, ale zároveň podporíte domácu výrobu.

Alergie lepok

Krok č. 6 - Pripravte kuchyňu

Kuchyňa, v ktorej sa varí pre alergikov, nie je najlacnejšia záležitosť. Drevené dosky na krájanie a varešky dokážu nasať alergény, ktoré sa pri každom ďalšom krájaní a miešaní prenášajú. Budete teda potrebovať nové, ktoré si pre istotu označte, aby každý člen rodiny vedel, kedy má čo používať. Na druhej strane, silikónové dosky a kuchynské náradie je aj po umytí čisté, no nie každému takýto materiál vyhovuje.

Život s malým alergikom môže byť spočiatku náročný, no to len do času, kým si na to zvyknete. Onedlho už budete všetky prísady a varenie vnímať ako čosi prirodzené. Najdôležitejší je začiatok, pri ktorom to netreba vzdávať. S podporou rodičov a súrodencov nebude mať žiadne dieťatko s alergiou pocit, že je znevýhodnené.

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.