Couvade syndróm: príznaky tehotného otecka

16. nov'18
Couvade syndróm: príznaky tehotného otecka

O tom, že aj muž môže trpieť nepríjemnými príznakmi tehotenstva, ste už asi počuli. Kto by bol však povedal, že syndróm solidárneho tehotenstva sa nevyskytuje iba vo filmoch a seriáloch, ale aj v skutočnom živote? A dokonca častejšie, ako si myslíte! Ako je ale možné, že rannými nevoľnosťami trpí muž, keď tehotná je jeho žena?

To, že aj muž môže trpieť tehotenskými príznakmi, nie je žiadny výmysel spisovateľov či scenáristov s bohatou fantáziou. Ide o skutočný syndróm známy aj pod názvom Couvade, no oveľa častejšie sa s ním môžete stretnúť ako so solidárnym tehotenstvom alebo syndrómom tehotného otecka. Od toho skutočného tehotenstva sa však líši v jednej podstatnej veci - po deviatich mesiacoch muž (na jeho veľkú úľavu) neprivedie na svet bábätko.

Kde sa vzal, tu sa vzal

Syndrómom tehotného otecka trpí približne pätina budúcich oteckov, no vedcom sa doposiaľ nepodarilo prísť na to, prečo tento syndróm vlastne vzniká. Zväčša sa však hovorí o empatii s tehotnou partnerkou, no dôvodom môže byť aj strach z pôrodu či obavy zo samotného otcovstva. Príznaky solidárneho tehotenstva sa častejšie vyskytujú u mužov, ktorí sa s partnerkou snažili o počatie veľmi dlho a prežili aj potraty. Príčinou vzniku Couvade syndrómu však môže byť aj žiarlivosť partnera na schopnosť ženy priviesť na svet dieťatko.

Príčin teda môže byť mnoho, a kým v našej spoločnosti sa za niečo také muži hanbia, juhoamerickí Indiáni ho považujú za požehnanie. Práve Indiáni z kmeňa Bororo v Južnej Amerike veria, že ak muž prežije všetko to, čo počas tehotenstva prežíva žena, odláka zlých duchov, ktorí sa pokúšajú ublížiť nielen mamičke, ale aj novorodeniatku. Samotný výraz Couvade však pochádza z francúzsko-baskického slova couver a vo voľnom preklade znamená liahnuť sa, sedieť na vajciach.

Syndrom tehotneho otecka

Zlatko, som tehotný!

Couvade syndróm nie je žiadny výmysel, ktorým chcú na seba budúci oteckovia upútať pozornosť. Ide o skutočný stav, počas ktorého partner (zriedkavo aj blízky príbuzný alebo iný člen rodiny) zažíva rovnaké príznaky, ako tehotná partnerka. Trpí rannou nevoľnosťou, bolesťami brucha, pálením záhy, ospalosťou, ale objavuje sa aj nechuť na sex, zvláštne chute typické pre tehotné ženy a dokonca aj priberanie. Couvade syndróm je skrátka tehotenstvo “se vším všudy”, až na to, že sa nekončí pôrodom a netrvá celých 9 mesiacov - najčastejšie sa objavuje v prvom a treťom trimestri a po narodení bábätka jednoducho zmizne.

Tehotenské hormóny v mužskom tele

Ani tehotenské hormóny nie sú počas výskytu Couvade syndrómu žiadnou výnimkou, hoci sa objavujú skôr sporadicky. Všetko sa to začína vylučovaním stresového hormónu, ktorý spolu s ostatnými starosťami syndróm tehotného otecka spúšťa. U niektorých mužov sa však môže vyskytnúť extrémny Couvade syndróm, ktorý nie je sprevádzaný iba rannými nevoľnosťami a miernymi opuchmi končatín, ale aj zmenou v hormonálnych hladinách. Stres vyvolaný tehotenstvom partnerky môže znížiť hladinu testosterónu a rozkolísať hladiny estrogénu, čo spôsobuje tehotenské príznaky. Objaviť sa môže aj zvýšená hladina kortizolu, ktorá je z krátkodobého hľadiska neškodná, no dlhodobo zvýšený kortizol ide ruka v ruke so zvýšenou hladinou prolaktínu. A ten už vyvoláva aj taký príznak, akým je zväčšenie prsníkov, či dokonca laktácia.

Solidarne tehotenstvo

Ako prišiel, tak aj odíde

“Výhodou” tohto syndrómu môže byť fakt, že partner presne vie, čo tehotná žena prežíva a vie ju lepšie pochopiť. Z pohľadu partnerky má však Couvade syndróm jednu veľkú nevýhodu - partner pre ňu nie je dostatočnou oporou, pretože sám sa sťažuje na nevoľnosti, opuchnuté končatiny, ospalosť a všetky ostatné príznaky tehotenstva. Našťastie príznaky syndrómu tehotného otecka netrvajú večne a odídu rovnako nepozorovane, ako prišli.

Ako sme už spomínali, solidárne tehotenstvo sa skončí pôrodom partnerky, ale môže sa stratiť aj počas tehotenstva. Zlou správou je, že neexistuje žiadny liek či vitamíny, ktoré by oteckovi pomohli zbaviť sa ho hneď. Vedci sa však zhodujú v tom, že pomáha komunikácia oboch partnerov, ktorí by sa mali porozprávať o tom, ako sa ich život zmení po príchode bábätka. Je dôležité vzájomne sa uistiť, že to zvládnete nielen fyzicky a psychicky, ale aj finančne.

Máte doma aj vy natoľko empatického muža, že s vami takto prežíva aj vaše tehotenstvo? Solidárnemu oteckovi sa v prvom rade nevysmievajte, komunikujte spolu a čo je najdôležitejšie, tešte sa na nový prírastok, s príchodom ktorého Couvade syndróm pominie.

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.