6 krokov k bábätku: ako na to, keď nič nefunguje

12. sep'18
6 krokov k bábätku: ako na to, keď nič nefunguje

Sú páry, ktoré sa tešia z pozitívneho tehotenského testu po jednom raze, no sú aj také, ktorým sa nedarí ani za nič. Niekedy pritom stačí pár malých zmien a bábätko je razom na ceste. Vyskúšajte týchto 6 krokov a pridajte sa k šťastným párom, ktoré sa čoskoro stanú rodičmi.

Ak aj vy patríte medzi ženy, ktorým sa nejaký ten mesiac nedarí otehotnieť, zrejme ste už vyskúšali všetko od astrológie až po vykladanie nôh hneď po sexe. Najúčinnejšie rady sú však najčastejšie rovno pod nosom a zvyčajne sú aj úplne jednoduché. Vyskúšajte naše tipy krok za krokom a ten posledný už bude iba pozitívny tehotenský test.

1. krok - antikoncepciu vysaďte včas

Bola u vás antikoncepcia na dennom poriadku už od strednej školy a to už bolo teda veľmi veľmi dávno? Vysaďte ju v dostatočnom predstihu, nie iba mesiac predtým, ako sa začnete snažiť. Možno ste aj vy od gynekológa počuli, že o bábätko sa môžete pokúšať hneď po vysadení tabletiek. Tým šťastnejším z vás sa to aj podarí, no sú medzi nami ženy, ktorých organizmus potrebuje trochu viac času. Vzdajte sa antikoncepcie pár mesiacov vopred a dovoľte telu, aby si na zmenu zvyklo. Tá prospeje aj vám, pretože hormonálny systém a menštruácia sa ustália a aj plodné dni si vďaka tomu vypočítate oveľa jednoduchšie a presnejšie.

2. krok - vypočítajte si plodné dni

Pokúšate sa o dieťatko len tak halabala a čudujete sa, že sa vám nedarí? Zapojte trochu matematiky a začnite si počítať plodné dni. V súčasnosti existuje množstvo kalkulačiek aj aplikácií, ktoré vám tieto výpočty uľahčia a riadiť sa môžete aj ovulačnými testami či bazálnou teplotou tela. Ovulačné testy fungujú podobne ako tehotenské - z moču zistia nárast luteinizačného hormónu, ktorý sa objavuje približne 36 až 48 hodín pred ovuláciou. Na trhu natrafíte na dva typy testov. Jeden predstavujú tie, ktoré používate iba týždeň pred ovuláciou a sú vhodné pre ženy, ktoré majú pravidelný cyklus. Druhým typom sú testy, ktoré používate celý mesiac a sú určené najmä pre ženy, ktorých menštruačný cyklus je nepravidelný.

Tehotenstvo babatko

3. krok - sex pred ovuláciou

Jednou z najčastejších chýb, ktorú mnohé páry robia, je sex presne počas ovulácie. Pravda je však takáto - spermie sa v maternici a vajíčkovodoch udržia 2 až 3 dni, zatiaľ čo vajíčko prežije iba 12 až 24 hodín po uvoľnení. Sex pred ovuláciou teda zvyšuje šance na to, že spermie si na vajíčko počkajú a spoja sa s ním hneď po jeho “vylúčení”. Ak sa teda z ovulačného testu dozviete, že o dva dni budete mať plodné dni, nečakajte na ne a užívajte si sex hneď v ten deň a aj tie nasledujúce dni. Počas pravidelného 28 dňového cyklu ovulácia nastáva na 14. deň, no vy to môžete začať skúšať už počas toho dvanásteho.

4. krok - nájdite “tú” polohu

Skúšate počas sexu krkolomné polohy, ktoré vám dajú riadne zabrať? Stavte na jednoduchosť, hoci to možno nebude práve vaša šálka kávy. To isté platí o vykladaní nôh do výšky - neublíži to, no nepomôže o nič viac ako obyčajné ležanie na chrbte. Aj preto sa hovorí, že najlepší čas na počatie je pred spaním, pretože už tak či tak ostanete ležať. Sú polohy, počas ktorých sú spermie najbližšie ku krčku maternice a zvyšujú tak šance na počatie. Najúčinnejšia je v tomto prípade poloha zboku, taká, kde ste vy dole a partner hore a osvedčená je aj tá, počas ktorej ste v predklone a zadok máte vyššie ako hornú časť tela.

5. krok - zabudnite na mýty

Dajte zbohom lubrikantu. Ak ste mali doteraz pocit, že pomáha, zmeňte názor. Niektoré lubrikanty obsahujú látky, ktoré zmenia pH vašej vagíny a zároveň zabránia spermiám pohybovať sa rýchlejšie. Tiež nie je vedecky dokázané, že partner by sa mal vzdať slipov a nahradiť ich trenírkami. Produkciu spermií sice ovplyvňuje príliš vysoká teplota v semenníkoch, no tá nemusí a často ani nie je dôsledkom nosenia tesnejších slipov. Ďalší mýtus pramení z toho, že dosiahnutím orgazmu počas sexu sa zvyšuje šanca na otehotnenie. Samozrejme, že je to len veľkým plusom, no žiadny vedecký dôkaz túto teóriu ešte nepotvrdil.

Tehotenstvo stastne

6. krok - testy neodkladajte

Čím skôr sa o svojom tehotenstve dozviete, tým lepšie. Samozrejme, že s istotou vám to potvrdí až gynekológ, ale vďaka testom budete už vopred vedieť, že dieťatko je na ceste a že prišiel čas dať stop alkoholu a iným nezdravým nerestiam. Domáce tehotenské testy odhalia tehotenstvo ešte predtým, ako sa to dozviete vďaka meškajúcej menšturácii. V moči sa v tomto šťastnom období objaví hormón hCG, teda chorionický gonadotropín, ktorý produkuje placenta a počas tehotenstva jeho úroveň iba stúpa. Ak sa na prvom teste neobjaví pozitívny výsledok, nezúfajte - možno ste obeťou falošného negatívneho výsledku, pretože vaše telo ešte neprodukuje dostatok hCG hormónu.

Povedzte konečne zbohom neúspešným pokusom o bábätko a postarajte sa o to, že aj váš tehotenský test bude konečne pozitívny. Stačí sa len uvoľniť, zbaviť sa stresu a nasledovať 6 jednoduchých krokov. Držíme vám prsty!

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.