Vianoce bez chutných vianočných zákuskov a pečiva si nevieme predstaviť. Ak hľadáte zdravú alternatívu, ste na správnom mieste. Tradičný francúzsky zákusok - vianočné poleno, poznajú po celom svete, no nepatrí práve medzi najzdravšie maškrty. S naším receptom ho však môžete bez obáv podávať aj tým najmenším a Vianoce vôbec nestratia svoje čaro.
Ingrediencie
- 2 zrelé banány
- 1 vajíčko
- 40 g múky
- 2 lyžice masla
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- vanilkový prášok alebo extrakt
- 60 g tmavej alebo mliečnej čokolády
Postup
Banány ošúpte, nakrájajte na kolieska a spolu s vajíčkom, maslom a štipkou vanilky dôkladne rozmixujte. Do zmesi pridajte múku a prášok do pečiva a opäť premiešajte, aby vzniklo cesto. To vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 180°C, kým nie je cesto upečené do zlatista. Medzitým si môžete vo vodnom kúpeli roztopiť čokoládu, ktorou upečené cesto naplníte a pevne zviňte ako roládu.
Časť čokolády si však nechajte na polevu - vychladenou, ale nie stuhnutou čokoládou potrite roládu a nožom alebo kuchynskou stierkou vytvorte textúru dreveného polienka. Ak chcete ešte viac umocniť efekt polena, odkrojte konce rolády a “prilepte” ich na strany, čím vytvoríte odrezané konáre.