Oslaďte si pochmúrnu jeseň vynikajúcim tradičným koláčom! Chutný slivkový koláč si budete môcť spolu s deťmi vychutnávať bez výčitiek, pretože obsahuje iba minimum cukru, no maximum zdravých surovín. Nájdete v ňom živočíšne bielkoviny z vajíčok, rastlinné z mlieka, škrob z múky a vitamíny zo sezónnych sliviek. Nečakajte ani minútu a pustite sa do prípravy!
Ingrediencie
- ⅓ vajíčka
- 30 ml mlieka
- 7 g roztopeného masla
- 10 g cukru
- 18 g múky
- 50 g sliviek
Postup
Slivky dôkladne umyte, rozpolte a odstráňte kôstky. Do panvice nalejte mlieko, pridajte maslo a na miernom plameni zohrievajte dovtedy, kým sa maslo neroztopí a nespojí s mliekom. Počkajte, pokiaľ táto zmes trochu nevychladne a zatiaľ v miske rozmiešajte cukor s vajíčkom. Pridajte múku a znova poriadne premiešajte. Zmes vylejte do malej zapekacej misky, naukladajte ovocie a navrch vylejte zmes mlieka a masla. Takto pripravenú hmotu v zapekacej miske vložte do parného variča, dolejte vodu po úroveň 3 a nechajte uvariť. Po naparení nechajte koláčik trochu vychladnúť, no podávajte ešte stále teplý.