Ktorý šport je ten naj pre vaše dieťa?

07. mar'18
Ktorý šport je ten naj pre vaše dieťa?

Súčasné deti poznajú šport oveľa častejšie z televízie a hier v mobiloch a nie z vlastnej skúsenosti. Neprospieva tomu ani telesná výchova v školách, ktorej je žalostne málo. Vezmite zdravie detí do vlastných rúk a nájdete pre nich šport, ktorého sa nebudú chcieť vzdať.

Pravidelný šport má mnoho výhod, o tom niet pochýb. Okrem toho, že posilňuje svalstvo, podporuje obranyschopnosť detí, ich otužilosť a je prospešný aj z dlhodobého hľadiska - pomáha lepšie prekonávať. psychické aj fyzické zdravotné problémy. Nehovoriac o tom, že deti si pri rôznych športových činnostiach nájdu priateľov a učia sa zvládať výhru aj prehru. Športov je však veľmi veľa - individuálnych aj skupinových. Ktorý je ten naj pre vaše dieťa?

Deti a cyklistika

Dajte mu na výber

Každé dieťa by malo mať pri výbere športu slovo, možno aj posledné. Neprihlasujte dieťatko na žiadny krúžok bez toho, aby ste to s ním najprv neprekonzultovali. Je síce pekné, ak máte ako rodičia isté očakávania, ale silou nič nevyriešite. Nekompenzujte si tiež niečo, na čo ste nedostali príležitosť ako deti vy. Túžili ste hrať hokej alebo chodiť na balet? To neznamená, že podobné ambície bude mať aj vaše dieťa. Uvedomte si tiež, čo všetko budete musieť kvôli športu dieťaťa obetovať vy - skoré ranné tréningy, drahé sústredenia alebo víkendové zápasy.

Podporujte

Nechcite od dieťatka pravidelnú športovú aktivitu bez vašej podpory. Najlepšou podporou je aj vaša vlastná aktivita. Sú športy, ktoré môžete vykonávať spolu s dieťatkom. Dá sa to napríklad pri cyklistike, behu, plávaní či joge, ale aj pri mnohých ďalších. Rodič je často najväčšou motiváciou, ktorá dieťatko poháňa k výsledkom. Skvelou podporou je takisto prítomnosť rodiča na vystúpeniach a súťažiach. Nekonajú sa každý deň ani každý týždeň a ich dátumy viete dopredu, preto si skúste aj v práci na daný deň zariadiť voľno. Nezabúdajte tiež na rozhovory o tom, ako bolo na tréningu a čo nové sa malý športovec naučil. Prejavte záujem akýmkoľvek spôsobom.

Deti a futbal

Aký šport?

Rodič pozná svoje dieťa najlepšie a vie, k čomu ho to odmalička ťahá. Ak zakaždým kope do lopty a dokáže sa takto hrať naozaj dlho, voľba je jasná. Ak nemôžete dieťa dostať z bazéna, tiež nemáte nad čím váhať. Na telesnej výchove sa deti venujú rôznym športom, opýtajte sa telocvikára, ktorý ide dieťatku najlepšie alebo sa opýtajte priamo svojho drobca, ktorý šport ho zatiaľ bavil najviac. Nič nie je zlé ani na tom, že dieťa skúša každú chvíľu nový šport. Možností je predsa veľa, nemôže hneď na prvý raz vedieť, ktorý je ten jeho.

Nech už si vaše dieťatko zvolí akýkoľvek šport, najdôležitejšie je, že sa vôbec snaží a hýbe sa. Ak pri ničom dlho nevydrží, postarajte sa o aktívny a pravidelný pohyb aspoň vy. Veľa sa s deťmi prechádzajte, choďte na túry alebo na výlety na bicykloch a objavujte sezónne športy - korčuľovanie, lyžovanie, plávanie či bedminton. Hoci sa do toho deťom spočiatku nebude chcieť, neskôr sa vám za to poďakujú.

Chceš mať prehľad o všetkých novinkách?
Zaregistruj sa do newslettera a budeš dostávať vždy nové informácie o zľavách a produktoch.